<<< Προηγούμενη σελίδα

14° Πανελλήνιο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο
Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας

 

Αθανάσιος Χρυσικόπουλος

Οι εργασίες του Σεμιναρίου διεξήχθησαν στις 30-31 Ιανουαρίου και 1 Φεβρουαρίου 2004 στους χώρους του ξενοδοχείου Κάραβελ στην Αθήνα και τις παρακολούθησαν συνολικά 272 σύνεδροι.
Επίτιμος Πρόεδρος του Σεμιναρίου ήταν ο Καθηγητής Κ. Μοίρας που πρωτοστάτησε σε 6 επιστημονικές συνεδρίες και 13 διαλέξεις, με συνολικά 40 προσκεκλημένους ομιλητές από τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Κρήτης, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Πατρών, Αλεξανδρούπολις, Τουρίνο, Κarolinska Σουηδίας, καθώς και από τα Νοσοκομεία "Έλενα Βενιζέλου", "Αλεξάνδρα" και Μαιευτήριο "Ιασώ".
Συντονιστές των επιστημονικών συνεδρίων ήταν οι Καθηγητές Σ. Μανταλενάκης, Χ. Κίττας, Ε. Κουμαντάκης, Δ. Αδαμόπουλος, Α. Χρυσικόπουλος, Α. Κεραμόπουλος και Α. Κοντοράβδης. Την έναρξη του Σεμιναρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Α.Χρυσικόπουλος και χαιρετισμούς απηύθυνε ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Καθηγητής Γ. Κρεατσάς και ο επίτιμος Πρόεδρος του Σεμιναρίου Καθηγητής Κ. Μοίρας. Μια μελοποιημένη μορφή του Ιπποκράτειου όρκου παρουσίασε σε video ο Καθηγητής Σ. Καρπάθιος.

Τα κύρια θέματα του Σεμιναρίου ήταν η Εμμηνόπαυση, σε συνδυασμό με την Ορμονική Θεραπεία Υποκατάστασης (Ο.Θ.Υ.), του Καρκίνου του Μαστού και η Ανδρική Υπογονιμότητα. Σαν εναλλακτική θεραπεία για την εμμηνόπαυση αναφέρθηκε η Ραλοξιφαίνη (Κ. Μαυρουδής) και η Τιμπολόνη (Ρ. Simondi) ενώ σχετικά με την Ο.Θ.Υ. τονίσθηκε ότι μειώνει την διαγνωστική ευχέρεια της μαστογραφίας (Δ. Μπαλτάς) και δεν ανταποκρίνεται στην παλαιότερη αισιοδοξία για βελτίωση των καρδιαγγεικών νοσημάτων.
Επομένως, η Ο.Θ.Υ. θα πρέπει να χορηγείται για λίγα χρόνια με αυστηρό έλεγχο και πλήρη εξατομίκευση της γυναίκας (Γ. Μαστοράκος). Σε μια θαυμάσια εισήγηση δόθηκε το περίγραμμα της πολυπλοκότητας των πολλών παραγόντων που εμπλέκονται στην εξέλιξη του μαστού κατά την αναπαραγωγική ηλικία και στην υποστροφή του στην εμμηνόπαυση (Μ. Αναπλιώτου). Σχετικά με τον καρκίνο του μαστού (συνέντευξη τύπου της εταιρείας) εξηγήθηκε, σαν εισήγηση, από τον Καθηγητή Κ. Μοίρα γιατί τα οιστρογόνα διαφέρουν μεταξύ τους και μάλιστα σημαντικά. Η αντιπαράθεση που ακολούθησε σχετικά με τον ρόλο των στεροειδών (κυρίως της Ο.Θ.Υ.) στην νεοπλασία του μαστού (Α. Κεραμόπουλος, Γ. Κιντής) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, παρά το γεγονός ότι ακόμα και οι πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες περιέχουν σφάλματα, υπάρχει κάποιος σχετικός κίνδυνος για την δημιουργία καρκίνου του μαστού που αυξάνει με την προσθήκη προγεστερόνης. Επομένως, η Ο.Θ.Υ. είναι ακίνδυνη για τα 3-4 πρώτα χρόνια χορήγησης της ενώ στην συνέχεια χορηγείται (όταν πρέπει) με αυστηρά κριτήρια επιλογής και κάτω από συνεχή κλινική και παρακλινική παρακολούθηση της γυναίκας. Εναλλακτικά προτείνεται η χορήγηση Τιμπολόνης (Κ. Δημητρακάκης). Αναφορικά με την Ανδρική Υπογονιμότητα, δόθηκε σαν εισαγωγή ένα πλήρες περίγραμμα (Ι.Παπαδήμας), ενώ στην επιστημονική συνεδρία που ακολούθησε ο συντονιστής Α. Αδαμόπουλος, με την μορφή ερωτήσεων, έδωσε την ευκαιρία στους Ε. Κούκου, Σ. Μηλίγκο και Γ. Καλλιπολίτη να αναπτύξουν τις διάφορες μορφές και να δώσουν απαντήσεις τόσο στην διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση αυτής της νοσηρής κατάστασης. Οι νεώτερες εξελίξεις στην αντισύλληψη πληροφόρησαν τους συνέδρους για ένα καινούργιο ανασταλτικό της ωοθυλακιορρηξίας (Ν. Γεωργόπουλος) και για ένα νέο ενδομήτριο σπείραμα με προγεσταγόνο (Κ. Σαμαράς), ενώ τονίστηκε η σημασία της παχυσαρκίας στην από του στόματος αντισύλληψη (Ε. Δεληγεώρογλου).
Για τον "¶γνωστο" ιστό του Ενδομητρίου οι σύνεδροι πληροφορήθηκαν για την φυσιολογία του (Α. Αγάθη-Κόνδη), για τον μικρόκοσμο του (Α. Κυρούδη), και τον μηχανισμό, διάγνωση και αντιμετώπιση των λειτουργικών αιμορραγιών (Γ. Γαλάζιος, Ι. Τζαφέττας).
Η επιστημονική συνεδρία "Ενδομητρίωσης και Υπογονιμότητα" κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η νόσος προκαλεί υπογονιμότητα (Ι. Ματαλιωττάκης) ενώ δεν αυξάνει το ποσοστό των αυτόματων εκτρώσεων (Α. Μακρυγιαννάκης). Η βελτίωση της γονιμότητας μπορεί να επιτευχθεί με λαπαροσκοπική αντιμετώπιση (Γ.Πάντος), με φαρμακευτική αγωγή (Α. Γούμενου) και με τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (Δ. Λουτράδης). Στις επιμέρους διαλέξεις δόθηκαν στους συνέδρους πρακτικές οδηγίες για την κλινική εφαρμογή των ανταγωνιστών της GnRH (Α.Χρυσικόπουλος), εξηγήθηκε ο μηχανισμός με τον οποίο οι γοναδοτροπίνες οδηγούν στην ωρίμανση του ωοθυλακίου (Ι.Μεσσήνης), γίνηκε κριτική θεώρηση για την χορήγηση ευαισθητοποιών της ινσουλίνης σε γυναίκες με ΡCΟ (Δ.Πανίδης), ερμηνεύτηκε ο μηχανισμός υποστροφής του ενδοκρινικού συστήματος στους πρωταθλητές (Ν. Σαλάκος), δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις στο γεγονός των επανειλημμένων αποτυχιών των συμβατικών θεραπειών υπογονιμότητας (Β.Ταρλατζής) και περιγράφηκαν τρόποι προστασίας των όρχεων από χημειοθεραπευτικούς παράγοντες (Ν. Σοφικίτης). Τέλος ο Καθηγητής Γ. Τόλης, προσπάθησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα εάν η γενεσιουργική αρχή των Τranssexuals είναι βιολογική ή ψυχολογική.
Στα πλαίσια των εργασιών του Σεμιναρίου δόθηκε από τον Πρόεδρο της Εταιρείας 5.000 € στην βραβευθείσα πρωτότυπη πειραματική εργασία του Μ.Ελευθεριάδη με αντικείμενο την επίδραση των ανασταλτικών της ωοθυλακιορρηξίας στην οστική πυκνότητα των επιμύων. Επίσης συνεκλήθη Γενική Συνέλευση των μελών της εταιρείας με μοναδικό σκοπό την τροποποίηση άρθρων του καταστατικού της Εταιρείας. Τις εργασίες του Σεμιναρίου έκλεισε ο Επίτιμος Πρόεδρος Καθηγητής κ. Χριστόδουλος Σέγκος και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Καθηγητής κ. Αθανάσιος Χρυσικόπουλος, δίνοντας ραντεβού 2005.

 


 

ΗΟΜΕPAGE