<<< Προηγούμενη σελίδα

ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ 48ης ΕΤΗΣΙΑΣ
ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΜΑΙΕΥΤΗΡΩΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΩΝ (UPIGO)

ΒΕΡΟΛΙΝΟ 1-3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2004

 

Λόγω της απουσίας του προέδρου Martin Link προήδρευσε ο τέως πρόεδρος Νικόλαος Τσάτσαρης.

Προσφώνηση του Προέδρου Martin Link (λόγω απουσίας του αναγνώστηκε από την Αnnick Conzemius)
Εκφράζει την λύπη του που δεν δύναται για λόγους υγείας να είναι παρών. Εύχεται όλες του οι προσπάθειες για άρτια οργάνωση της συνέλευσης να στεφθούν με επιτυχία. Ευχαριστεί τον Guy Schlaeder και την Αnnick Conzemius για την βοήθεια τους και τους κ.κ. Dudenhausen και Steiner που δέχτηκαν να προσφωνήσουν και να καλωσορίσουν τις αντιπροσωπίες στην τελετή έναρξης. Ευχαριστεί επίσης τον Pr. Welch ο οποίος έθεσε την μεγάλη του εμπειρία σε ότι αφορά την μητρική θνησιμότητα στην διάθεση της UPIGO και τον Pr. Jan Stencl για την σημαντική του έρευνα σχετικά με της "συνεχιζόμενη μετεκπαίδευση της μαιευτικής ομάδας". Ο Martin Link παρακαλεί να κοινοποιούμε τα συμπεράσματα μας από αυτές τις δυο έρευνες στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τον ΟΗΕ. Τέλος μετά δεκατετραετή συμμετοχή ως εκπρόσωπος της Γερμανίας και διετή θητεία σαν Πρόεδρος της UPIGO ευχαριστεί όλους τους συναδέλφους.

Καλοσορίζουν την συνέλευση
Ο Pr. Joachim Dudenhausen, Διευθυντής των Κλινικών Μαιευτικής Βερολίνου και ο Dr. Μanfred Steiner Πρόεδρος της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Γερμανίας.
Αναφορά του Γενικού Γραμματέα Pr. Guy Schlaeder
Από την περσινή συνέλευση στην Μπρατισλάβα όπου χάριν στον καλό μας φίλο Jan Stencl γιορτάσαμε με λαμπρότητα τα πενήντα χρόνια της UPIGO η γραμματεία συνέχισε να έχει εντατική επικοινωνία με τις Ευρωπαϊκές και Αφρικανικές χώρες. Είχαμε εκτενείς συζητήσεις με τον νομικό μας σύμβουλο για το καταστατικό και το λογότυπο της Ένωσης μας όπως και σχετικά με κάποιο σχέδιο συνεργασίας μας με μεγάλη πολυεθνική εταιρία. Στην ιστοσελίδα μας www.upigo.org βρίσκονται και όλα τα πρακτικά των γενικών μας συνελεύσεων από το 1999. Η UPIGO συμμετέχει σε δραστηριότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Σε συνεργασία με οκτώ άλλους διεθνείς μη κυβερνητικούς οργανισμούς συνηγόρησε υπέρ μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για την σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Ο Γραμματέας συμμετείχε σε πολλές συνεδριάσεις της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων, Υγείας και Οικογένειας. Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση ενέκρινε μια εισήγηση η οποία θα είναι αντικείμενο σύστασης προς τα Υπουργικά Συμβούλια των 46 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Την εισήγηση παρουσίασε η Βουλευτής Κυρία Christine ΜcCafferty.Στη συνέλευση μας καλωσορίζουμε τρεις νέους εκπροσώπους: τον Κlaus Κonig από την Γερμανία, τον Roberto Sposetti από την Ιταλία και τήν Fare Wade από την Σενεγάλη.
Αναφορά του Ταμία Raymond Belaiche
Κάθε εκπρόσωπος έλαβε στην αρχή της συνεδρίασης μια αναλυτική κατάσταση. Ο ισολογισμός παρουσιάζει στις 2.10.2004 ένα θετικό υπόλοιπο 58 410,18 .

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
Κατ αρχήν ολοκληρώθηκε η επεξεργασία των δύο ερευνών που παρουσιάστηκαν το 2003 στην Μπρατισλάβα.

Μητρική θνησιμότητα
Ο Καθηγητής Hermann Welsch από το Μόναχο, ευρωπαϊκός εμπειρογνώμων για ότι αφορά την μητρική θνησιμότητα, βασιζόμενος στην έρευνα μας και στα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύτηκαν μας παρουσίασε μια εξαιρετική ανασκόπηση. Ανά το κόσμο κάθε χρόνο περισσότερες από 500 000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κατά την εγκυμοσύνη ή μετά τον τοκετό. Αυτός ο αριθμός αντιστοιχεί με όσους νεκρούς θα είχαμε εάν έπεφταν χίλια jumbo jet με 500 επιβάτες το καθένα. Οι περισσότερες απ αυτές τις γυναίκες ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η εκπρόσωποι της Σενεγάλης Fara Wade και Rose Wardini-Ηachem μας περιγράψανε λεπτομερέστατα την λειτουργία του Μαιευτικού τμήματος του ιατρικού κέντρου της Κolda. Το 2003 έγιναν 4721 τοκετοί και υπήρξανε 78 θάνατοι γυναικών (εγκυμονούσες η λεχωίδες). Σε όλη την Σενεγάλη η Μαιευτική θνησιμότητα είναι τουλάχιστον 500 θάνατοι για 100000 γεννήσεις και σε πολλές αφρικανικές χώρες νοτίως της Σαχάρας η Μαιευτική θνησιμότητα είναι σημαντικά υψηλότερη απ ότι στη Σενεγάλη. Συγκριτικά σε πολλές χώρες της δυτικής Ευρώπης είναι της τάξης του 10 στις 100 000 ή και χαμηλότερη. Μια καλύτερη οργάνωση της περίθαλψης όπως και σωστή ενημέρωση των γυναικών θα απέτρεπαν πολλούς θανάτους. Αυτό ισχύει για όλες της υπό ανάπτυξη χώρες. Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζουμε πως για την Μητρική θνησιμότητα τα περισσότερα επίσημα στατιστικά δεδομένα είναι ανακριβή και υποτιμούν την πραγματικότητα. Μόνον έρευνες απόλυτα εμπιστευτικές επιτρέπουν την προσέγγιση της πραγματικότητας και οδηγούν σε ωφέλιμα συμπεράσματα. Στην Γαλλία, η εμπιστευτική έρευνα η οποία διενεργήθηκε σε εθνικό επίπεδο απέδειξε πώς οι μισοί απ' αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, ειδικότερα πολλοί από αυτούς που οφείλονταν σε αιμορραγία ή σε λοίμωξη και ορισμένοι από τους θανάτους λόγω υπερτασικής νόσου. Βασική προϋπόθεση για την αξιοπιστία αυτών των εμπιστευτικών ερευνών αποτελεί βεβαίως η απόλυτη εγγύηση ότι γιατροί, νοσηλευτές και νοσηλευτήρια δεν θα κινδυνεύσουν να υποστούν νομικές η διοικητικές συνέπειες μετά την κοινοποίηση των ιατρικών φακέλων. Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε η UΡΙGΟ να αναλάβει μια ευρύτατη πρωτοβουλία ενημέρωσης των πολιτών, των εθνικών κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών για την καταπολέμηση αυτής της ανεπίτρεπτης, για τις αρχές του 21ου αιώνα, κατάστασης.

Συνεχιζόμενη μετεκπαίδευση της μαιευτικής ομάδας
Η έρευνα που ξεκίνησε το 2003 ο Jan Stencl (Σλοβακία) ολοκληρώθηκε στο Βερολίνο. Οι πάντες συμφωνούν για την αναγκαιότητα της συνεχούς επιστημονικής και τεχνικής κατάρτισης, υπάρχουν όμως μεγάλες διαφορές τόσο στην διαδικασία και μεθοδολογία αυτής της μετεκπαίδευσης όσο και στο πως ελέγχετε και διαπιστεύετε. Ο εισηγητής καταλήγει πως απαιτείται καλύτερη εναρμόνιση σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Στην συνέχεια η εκπρόσωποι ασχολήθηκαν με τα δύο κύρια θέματα της Συνέλευσης.

1. Αστική επαγγελματική εύθηνη - Ζητήματα ηθικής
Ο Pier Francesco Tropea περιέγραψε τις νεότερες εξελίξεις στην Ιταλία. Ο Raymond Belaiche παρουσίασε την κατάσταση στην Γαλλία. Σε τι διαφέρει μια αγωγή σε ποινικό και αστικό δίκαιο. Και τι διαφέρει εάν στέφεται έναντι ιδιωτικού ή δημοσίου φορέα. Αναφέρθηκε και πάλι στην ίδρυση από την UPIGO επιτροπής διεθνούς πραγματογνωμοσύνης για υποθέσεις αστικής επαγγελματικής εύθύνης στην Μαιευτική Γυναικολογία. Ανέπτυξε πόσο σημαντικό θα είναι να συσταθεί από την UPIGO Επιτροπή Ηθικής. Η επιτροπή αυτή θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες διαφόρων χωρών και θα μπορεί να γνωμοδοτεί για προβλήματα ηθικής που αντιμετωπίζουν συνάδελφοι μας. Δεν πρόκειται για μια υπερεθνική ή νομική δομή. Ο ρόλος της Επιτροπής θα είναι να δίνει μια γνώμη ή μια συμβουλή. Η Επιτροπή θα μπορεί επίσης να στηρίζει με την έγκριση της ανθρωπιστικές ή ηθικές πρωτοβουλίες της UPIGO. Ένα σχέδιο καταστατικού και εσωτερικού κανονισμού θα αποσταλεί στις διάφορες χώρες μέλη για μελέτη και διορθωτικές προτάσεις.

2. Η ιδιωτική άσκηση της Μαιευτικής Γυναικολογίας
Το θέμα επεξεργάσθηκαν και παρουσίασαν η Annik Conzemius (Λουξεμβούργο) και ο Hans Henrik Wagner (Δανία). Η έρευνα έγινε βάσει δεδομένων προερχομένων από διάφορες χώρες. Τα προβλήματα είναι ποικίλα και πολλά. Ο φόρτος εργασίας πολύ βαρύς. Το εισόδημα συρρικνώνετε ενώ τα ασφάλιστρα όπως και οι αγωγές αυξάνονται και πληθαίνουν. Οι εισηγητές εκτιμούν θετικότατα την μεθοδολογία αποζημίωσης ασθενών που εφαρμόζεται στην Σουηδία. Ασχέτως με το αίτιο ζημιογόνου επιπλοκής, δηλαδή είτε είναι συνέπεια ιατρικού σφάλματος είτε όχι ο παθών αποζημιώνεται από δημόσιο φορέα. Μήπως έτσι θα μπορούσαμε να αποφύγουμε δίκες, μάχες εμπειρογνωμόνων και δικηγόρων; Για την διαφύλαξη της υψηλής στάθμης της ελεύθερης άσκησης της ιατρικής απαιτούνται η επίτευξη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο φιλελευθεροποίησης και εναρμόνισης των κανόνων άσκησης ιδίως όσων αφορά τα επίπεδα αμοιβών, τα ασφάλιστρα για την κάλυψη της επαγγελματικής ευθύνης και των περιορισμό των διώξεων ιατρών μόνο στις περιπτώσεις όπου πραγματικά δικαιολογούνται.

Ειδήσεις από τις χώρες μέλη
Στην συνέχεια έγινε η παραδοσιακή παρουσίαση απ όλες της αποστολές των νεοτέρων εξελίξεων στο χώρο της ειδικότητας μας. Έτσι μεταξύ άλλων μάθαμε πως: Στην Πολωνία υπάρχει πληθώρα τμημάτων Μαιευτικής Γυναικολογίας και διαρκή μείωση του αριθμού των τοκετών. Η διακοπή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης παραμένει απαγορευμένη και η διακοπή κύησης λόγω σοβαρών παθολογικών ευρημάτων συμβαίνει σπανιότατα. Οι νέοι Μαιευτήρες Γυναικολόγοι συχνά μεταναστεύουν σε πλουσιότερες χώρες. Αυτό συμβαίνει και στην Σλοβακία. Στην Ιταλία οί όλο και συχνότερες παραπομπές σε δίκη συναδέλφων ανέβασε το ποσοστό των καισαρικών από 32% το 1999 σε επίπεδα της τάξης του 50% το 2004. Ένα στα δύο παιδία γεννιέται σήμερα με καισαρική! Στην Ελλάδα το ποσοστό των καισαρικών φτάνει σήμερα στο 30% στον δημόσιο τομέα και στο 40% στον ιδιωτικό. Στην Γαλλία διαπιστώνεται συνεχής πτώση του αριθμού αυτών που επιθυμούν να αποκτήσουν την ειδικότητα μας με συνέπεια τα τελευταία χρόνια να μην καλύπτονται οι ανάγκες, υψηλό κόστος της ασφάλισης επαγγελματικής αστικής ευθύνης και καθυστέρηση στην κατάρτιση και εφαρμογή του νέου καταλόγου κοστολόγησης κλινικών και τεχνικών πράξεων που θα δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο την ιδιωτική άσκηση της Μαιευτικής.

Η Γερμανία έχει και αυτή να αντιμετωπίσει την έλλειψη γιατρών και ειδικευόμενων. Σε πτώση επίσης οι αμοιβές, οι καλύψεις των ασφαλιστικών φορέων και η γεννητικότητα (720 000 γεννήσεις ετησίως για πληθυσμό 80 εκατομμυρίων κατοίκων). Στην Δανία η νομοθεσία που διέπει τις διακοπές ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης άλλαξε και οι επεμβάσεις αυτές δεν είναι πλέον μονοπώλιο των δημόσιων νοσοκομείων. Υπάρχει και μια συνεχής διαπραγμάτευση μεταξύ ιατρών και αρμοδίων αρχών για τον έλεγχο των δαπανών υγείας. Στην Σενεγάλη τα προβλήματα είναι πολλά και οι οικονομικές δυνατότητες περιορισμένες. Στις αγροτικές περιοχές οι τοκετοί γίνονται συχνά χωρίς την βοήθεια κάποιου κατάλληλα εκπαιδευμένου υγειονομικού. Γίνονται προσπάθειες βοηθοί νοσηλείας να αποκτήσουν βασικές γνώσης μαίευσης και σχεδιάζετε να αποκτήσουν οι γενικοί γιατροί την κατάρτιση που θα τους επιτρέπει να αντιμετωπίζουν επείγουσες μαιευτικές καταστάσεις. Στο Μάλι επίσης τα προβλήματα είναι πολλά. Πολιτιστικοί φραγμοί υπερβολικά συχνά δεν αφήνουν τους γιατρούς να κάνουν τη δουλεία τους. Απαιτείται μια μακροχρόνια και επίμονη δράση με στόχο την καλύτερη ενημέρωση και εκπαίδευση του πληθυσμού. Στο Λουξεμβούργο το 90% των Γυναικολόγων είναι ελευθεροεπαγγελματίες, όλοι υποχρεωτικά συμβεβλημένοι με τον ασφαλιστικό φορέα και οι αμοιβές ορισμένες. Η πληθώρα ιατρών οδηγεί σε μια υπερκατανάλωση υπηρεσιών υγείας και στην συνεχή αύξηση των ελλειμμάτων των ταμείων. Καταστατική Γενική Συνέλευση. Η εισήγηση του Γενικού Γραμματέα και ο απολογισμός του Ταμία εγκρίθηκαν παμψηφεί. Εξελέγησαν τα μέλη του νέου συμβουλίου: Πρόεδρος: Raymond Belaiche. Αντιπρόεδροι: Annik Conzemius, Jan Stencl, Rose Wardini-Ηachem Γενικός Γραμματέας: Guy Schlaeder Ταμίας: Pier Francesco Tropea. Past President είναι ο Martin Link. Η επόμενη γενική συνέλευση της UPIGO θα συνέλθει στο Reggio de Calabre από τις 30/9 μέχρι τις 2/10/2005 μετά την ευγενή πρόσκληση του Pier Francisco Tropea. Αποφασίστηκε πως θα ασχοληθεί αποκλείστηκα με το θέμα: "ιατρό-νομικά ζητήματα της γέννησης".
Το νέο καταστατικό εγκρίθηκε παμψηφεί. Η έδρα της UPIGO θα είναι στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου.
Η Συνέλευση ενέκρινε το νέο λογότυπο της Ένωσης. Το παλαιό, λόγω της μεγάλης συσχέτισης του με την Ευρωπαϊκή σημαία και θα μπορούσε να κριθεί μη σύννομο αλλά και πλέον ακατάλληλο για μια Ένωση η οποία συμπεριλαμβάνει και διάφορες αφρικανικές χώρες.
Το κείμενο συνέταξε ο Guy Schlaeder, Γενικός Γραμματέας της UPIGO καί τήν απόδοση στα Ελληνικά ό Νικόλαος Τσάτσαρης.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΗΘΙΚΗΣ ΤΗΣ UPIGO
Ιδρύεται σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της UPIGO τον Οκτώβριο 2003 στην Βratislava
"Σεβόμενη απόλυτα την αποστολή του Γιατρού που συνίσταται στη διαφύλαξη της υγείας του ανθρώπου, αποστολή που εκτελεί υπεύθυνα με όλη του την γνώση και συνείδηση και εντός των ορίων του όρκου του, η Επιτροπή Ηθικής έχει σαν αντικείμενο την βοήθεια και την υποστήριξη του γιατρού, του ερευνητή ή του αιτούντα που θα αποταθεί σ'αυτήν, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε για λογαριασμό τρίτου ζητώντας γνωμοδότηση σχετικά με όποια ενδεχόμενη διαφορά δυνάμενη να εμφανιστεί μεταξύ των επιστημονικών τεχνικών που στοχεύουν να θεραπεύσουν, προλάβουν ή εντοπίσουν ασθένειες και την ηθική εφαρμογής αυτών των τεχνικών από τον γιατρό στον άνθρωπο, για οποιεσδήποτε ιατρικές πράξεις που γίνονται στις χώρες μελή της UPIGO".
Η Επιτροπή αποτελείται από έξι έως δώδεκα ενεργά μέλη με διετή ανανεώσιμη θητεία και επίτιμα μέλη η προσκεκλημένους εμπειρογνώμονες. Επιλέγει από τα μελή της έναν Πρόεδρο και έναν Γραμματέα με διετή ανανεώσιμη θητεία. Περισσότερες λεπτομέρειες στα αγγλόφωνα κείμενα καταστατικού και εσωτερικού κανονισμού που ακολουθούν.


 


 

ΗΟΜΕPAGE