Νεογνολογία

Κωνσταντίνου Στεργιόπουλου
Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, Αθήνα 2002

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε έναν ογκώδη τόμο από 908 σελίδες το βιβλίο
ΝΕOΓΝOΛOΓΙΑ του συναδέλφου κ. Κ. Στεργιόπουλου. O συγγραφέας υπήρξε
συνεργάτης της Β' Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επί πολλά χρόνια διευθυντής του νεογνολογικού τμήματος του μαιευτηρίου «ΛΗΤΩ».
Το βιβλίο αποτελεί, όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου ο καθηγητής κ. Κ. Παπαδάτος, έργο ολόκληρης ζωής του συγγραφέα. Η ύλη του βιβλίου είναι σωστά μοιρασμένη σε κεφάλαια. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου ο συγγραφέας παραθέτει τη σχετική βιβλιογραφία. Εκτός από την ανάπτυξη των προβλημάτων των νεογνών, το βιβλίο περιέχει χρήσιμες γνώσεις για τον προγεννητικό έλεγχο, καθώς και βασικά στοιχεία γενετικής.
Πολύ χρήσιμους βρήκα τους διάφορους αλγόριθμους στους οποίους ο συγγραφέας συνοψίζει τη θεραπεία και τη διαγνωστική προσπέλαση διαφόρων νοσημάτων. Έτσι, ο αναγνώστης έχει παραστατικά τα στάδια της ανάνηψης (σελ. 142-3) ή τη διαφορική διάγνωση των αναιμιών του νεογνού (σελ. 501) ή τη διαγνωστική προσέγγιση της οξέωσης (σελ. 583) ή της αιματουρίας (σελ. 696), έτσι για να αναφέρω μόνο ορισμένα παραδείγματα. Πολύ καλό είναι το κεφάλαιο «τεχνική μικροεπεμβάσεων», στο οποίο αναλύονται (και παραστατικά απεικονίζονται με απλά σχήματα) διάφορες απαραίτητες για τη νεογνολογία μικροεπεμβάσεις, από τις πιο απλές (π.χ. λήψη αίματος από τη πτέρνα ή υπερηβική παρακέντηση) μέχρι τις πιο πολύπλοκες (π.χ. καθετηριασμός κερκιδικής αρτηρίας).
Το βιβλίο κλείνει με ένα πολύ χρήσιμο παράρτημα. Σε αυτό ο συγγραφέας αναφέρεται σε πολύ πρακτικά θέματα, τα οποία συχνά απασχολούν όχι μόνο τον παιδίατρο και το νεογνολόγο, αλλά συχνότατα και το μαιευτήρα, όπως εμβολιασμοί ή φάρμακα στην εγκυμοσύνη. Για το τελευταίο αυτό κομμάτι υπάρχει ένας λεπτομερειακός κατάλογος φαρμάκων (πάνω από 350) καταχωρημένων αλφαβητικά, που καλό είναι να συμβουλεύεται ο γιατρός πριν χορηγήσει οποιοδήποτε φάρμακο στην έγκυο.
Τέλος, ο συγγραφέας, πιστός στο δόγμα ότι μια εικόνα είναι καλύτερη από 1000 λέξεις, στο τέλος του βιβλίου παραθέτει ένα παράρτημα 59 έγχρωμων εικόνων, στις οποίες απεικονίζονται διάφορες καταστάσεις, από τις πιο απλές και συνήθεις (τοξικό ερύθημα) μέχρι τις πιο σπάνιες (σύνδρομο collodium baby).
Συμπερασματικά θα έλεγα ότι η ΝΕOΓΝOΛOΓΙΑ του κ. Στεργιόπουλου είναι ένα βιβλίο καλογραμμένο, με πλούσια ύλη, σωστή διάταξη και πολλαπλά χρήσιμο όχι μόνο για τους νεογνολόγους και τους παιδίατρους, αλλά και για τους μαιευτήρες.

Δ. Αναγνωστάκης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Παιδιατρικής Νεογνολογίας


 

ΗΟΜΕPAGE


<<< Προηγούμενη σελίδα