<<< Προηγούμενη σελίδα

Χτίζοντας παλάτια στην άμμο




ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΤΣΕΡΗΣ
Οφθαλμίατρος,
Αντιπρόεδρος Ε.ΕΛ.Ι.Α,
Μέλος ΔΣ του ΙΣΑ



Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τελευταία είκοσι χρόνια, το Υπουργείο Υγείας (ΥΥ) επιχειρεί να βάλει τάξη στο πλέον κακά διαχειριζόμενο σύστημα της ελληνικής κοινωνίας. Το Σύστημα Υγείας.
Μέχρι τώρα οι προσπάθειες διαφόρων υπουργών και διαφόρων κυβερνήσεων περιορίζονταν στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των ιατρών. Λες και ήταν οι εργασιακές σχέσεις οι άμεσα και αποκλειστικά ευθυνόμενες για την κακοδαιμονία του συστήματος. Για πρώτη φορά έρχεται ένα ΥΥ το οποίο επιχειρεί να καταγράψει στο χώρο τη δική του ατελέσφορη παρέμβαση, μη περιοριζόμενο στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των ιατρών αλλά επεκτεινόμενο και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Το μεγάλο μυστικό του συστήματος. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Τα Συστήματα Υγείας όλων των υγειονομικά προηγμένων χωρών στηρίχτηκαν σε υγιή, με την έννοια της οικονομικής ευρωστίας, ασφαλιστικά ταμεία. Δεν έχει υποπέσει μέχρι στιγμής στην αντίληψή μας μορφή οργάνωσης υγείας στηριζόμενη σε οικονομικά αδύναμα ταμεία. Τα δικά μας ταμεία δεν είναι απλώς αδύναμα, είναι ετοιμοθάνατα, αν αληθεύει ότι σε λίγα χρόνια θα δηλώσουν αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους.
Ποιος όμως είναι ο λόγος αδυναμίας, ή καλύτερα θνησιμότητας, των ταμείων; Μήπως είναι οι δαπάνες υγείας; Με 6,46ευρώ (2.200δρχ.) επίσκεψη (στις οποίες συνυπολογίζονται 20% κρατήσεις και αποδίδονται στον ιατρό, μέχρι και μετά την πάροδο 6μήνου) και 45ευρώ επέμβαση καταρράκτη, είναι δυνατό να οφείλεται η οικονομική καχεξία στις δαπάνες για την υγεία;
Αν είναι έτσι, πώς καταφέρνουν και είναι κερδοφόρα τα ιδιωτικά ταμεία, με απεριόριστη κάλυψη νοσοκομειακής περίθαλψης (όρος που υπάρχει στα περισσότερα συμβόλαια);
Δεν είναι λοιπόν οι δαπάνες υγείας που βάζουν μέσα τα ταμεία. Είναι γνωστοί οι λόγοι. Τα αποθεματικά των ταμείων χρησιμοποιήθηκαν στην καλύτερη περίπτωση για την ανάπτυξη της χώρας (π.χ. αποθεματικά ΔΕΗ) και στη χειρότερη στην «εξυπηρέτηση» κομματικών μας φίλων (θαλασσοδάνεια μέσω άτοκων καταθέσεων των ταμείων στις κρατικές τράπεζες, χαριστικές ρυθμίσεις μεγαλοοφειλετών του ΙΚΑ) κλπ.
Τι θα περίμενε λοιπόν κανείς από μία κυβέρνηση που πραγματικά ενδιαφέρεται να αλλάξει την κατάσταση; Μα τίποτα άλλο από το αυτονόητο. Να βάλει σε μία τάξη το ασφαλιστικό. Να δημιουργήσει οικονομικά ρωμαλέους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Πρώτα να βρει τους απαραίτητους πόρους για την υγεία και στη συνέχεια να δει πώς και με ποιο σύστημα θα τους κατανείμει. Η διαχείριση του υπάρχοντος συστήματος δεν είναι παρά η διαχείριση της ανέχειας και της κακομοιριάς. Όλοι όσοι ασχολούνται με τα οικονομικά της υγείας ξέρουν πως κάθε ιατρική πράξη έχει ένα πραγματικό κόστος. Το κόστος αυτό κάποιος θα κληθεί να το πληρώσει οπωσδήποτε. Αν δεν το πληρώσει το ασφαλιστικό ταμείο, ως οφείλει μέσω των κρατήσεων που πραγματοποιεί στους ασφαλισμένους του, θα το πληρώσει το ίδιο το κράτος με τη μορφή επιδοτήσεων στα υπερχρεωμένα νοσοκομεία της κατ΄ ευφημισμόν δωρεάν υγείας, ή θα το πληρώσει ο ασφαλισμένος με δικά του έξοδα (λευκά ή μαύρα).
Η οικονομική εξυγίανση των ταμείων θα πραγματοποιηθεί στις καλένδες. Προς το παρόν τα ταμεία θα συνενώσουν τις 40-50 ανέχειές τους σε 3 ή 8, ή όσες φωτίσει ο Θεός της Υγείας τον υπουργό και τους συμβούλους του. Η διαχείριση της κακομοιριάς αρχίζει.
Στο νέο Σύστημα Υγείας, ο ακρογωνιαίος λίθος του συστήματος είναι ο οικογενειακός ιατρός. Αυτός ουσιαστικά κινεί τα νήματα της περίθαλψης. Κάθε ασφαλισμένος έχει έναν και διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής του μία φορά το χρόνο. Αν πάρει την απόφαση να κινηθεί έξω από το θεσμό του οικογενειακού ιατρού, θα αντιμετωπίσει μόνος του τις δαπάνες υγείας.
Έρχεται λοιπόν η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και αναδεικνύει τον ακρογωνιαίο λίθο σε σαθρό επί της άμμου οικοδόμημα. Με απόφασή του αναγνωρίζει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής ιατρού και γενικά ιατρικών υπηρεσιών. Κρίνει ότι οι πολίτες μπορούν να επιλέγουν όποιον ιατρό ή φαρμακείο θέλουν χωρίς περιορισμούς συνόρων ή άλλους που τα διάφορα ελεγχόμενα Συστήματα Υγείας προβλέπουν (συμβεβλημένοι ιατροί δηλαδή και φαρμακεία) και χωρίς την προηγούμενη έγκριση των ταμείων τους. Αυτά δε, στη συνέχεια θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος το οποίο αναγνωρίζουν. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται στη γνωστή πλέον βασική αρχή της ελεύθερης διακίνησης προσώπων, υπηρεσιών κλπ.
Σε αυτήν την υπερεκατονταετή μάχη, στην παγκόσμια κοινωνία, ανάμεσα στα δικαιώματα του πολίτη και στα δικαιώματα οργανωμένων κοινωνικών συνόλων έρχονται και στιγμές που κερδίζει και ο πολίτης. Δεν είναι η νίκη του ατομισμού επί της κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι η νίκη των ατομικών δικαιωμάτων. Κανείς δε μπορεί πλέον να στερήσει από τον πολίτη το δικαίωμα να επιλέγει και να εμπιστεύεται διαφορετικό ιατρό από αυτόν που επιλέγει το ταμείο του.
Μας δημιουργούνται ,λοιπόν, βάσιμες υπόνοιες πως η νομοθετική ρύθμιση για τα θέματα της υγείας θα προσκρούσει σε αντίθετη ευρωπαϊκή ρύθμιση, γιατί προσκρούει σε αντίθετη υπερεθνική νομολογία της ΕΕ, παραβιάζοντας θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα αλλά και γιατί έχει σαθρά οικονομικά ερείσματα. Αυτό ας το καταλάβουν και οι διοικούντες του ΟΠΑΔ, που με τις συμβάσεις που ετοιμάζουν να μας κάνουν, θέλουν να κηδεμονεύσουν τους ιατρούς με απώτερο στόχο, όπως διαφαίνεται, να έχουν συμβεβλημένα μέλη όσους εξυπηρετούν τις ανάγκες τους.
Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει τη φωνή του απλού ιατρού που αυτή τη στιγμή καλύπτεται από οχλοβοή και παραπληροφόρηση. Επιτέλους ήρθε η ώρα η φωνή και οι απόψεις μας να σταματήσουν να μένουν στον περίγυρό μας και να ακουστούν παντού, ώστε η κοινωνία και οι φορείς να συνειδητοποιήσουν ότι υπάρχουμε, ότι είμαστε ακόμη ζωντανοί και διατεθειμένοι να αγωνιστούμε για το δίκαιο και την αξιοπρέπειά μας.

 

 

HOMEPAGE