<<< Προηγούμενη σελίδα

21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου
Ύπνος - Yγεία - Aπόδοση

 


Ο ύπνος αποτελεί ζωτική ανάγκη και απαραίτητη προϋπόθεση για καλή υγεία, καλή ημερήσια λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής. Παρόλα αυτά όμως, μετά από έρευνα που έγινε το 2002 σε 35.327 ενήλικες σε 10 χώρες, σε 4 ηπείρους και μια έρευνα που διεξήχθη στο μετρό της Αθήνας στις 21 Μαρτίου του 2003, φάνηκε ότι τουλάχιστον 1 στους 3 ενήλικες παραπονείται για κάποια διαταραχή του ύπνου του. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής με τις ολοένα αυξανόμενες εργασιακές απαιτήσεις εντείνει το πρόβλημα της αϋπνίας, ενώ το ποσοστό των ενηλίκων με προβλήματα ύπνου αυξάνει σταθερά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος, όρισε την 21 Μαρτίου, δηλαδή την πρώτη μέρα της Άνοιξης, ως Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας αυτής, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου Αθη-νών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Έρευνας του Ύπνου, κ. Κώστας Σολδάτος, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.
Πραγματικά φαίνεται ότι υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση του κοινού, καθώς 1 στους 3 ενήλικες που πάσχει από αϋπνία δεν το συνειδητοποιεί. Δεν θεωρεί ότι ΤπάσχειΥ από αϋπνία, παρόλο που δηλώνει ότι έχουν πρόβλημα μειωμένης ευεξίας και λειτουργικότητας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Επιπλέον, πρόσφατη μελέτη σε αθλητές έδειξε ότι πρωταθλητές είναι όχι μόνο όσοι προετοιμάστηκαν σωστά, αλλά εκείνοι που διαχειρίστηκαν καλύτερα τον ύπνο τους (μελέτη PerSleep: ύπνος και απόδοση 8 αθλητών κατά τη διάρκεια του ιστιοπλοϊκού γύρου της Γαλλίας, 2002).
Στη συνέντευξη τύπου, ο καθηγητής Κώστας Σολδάτος τόνισε ότι η αϋπνία είτε χρόνια, είτε περιστασιακή θα πρέπει να αντιμετωπίζεται, αφού, όπως προκύπτει από επιδημιολογικά στοιχεία, το 33% όσων υποφέρουν περιστασιακά από αϋπνία και δεν την αντιμετωπίζουν, είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από το πρόβλημά τους σε χρόνια βάση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αϋπνία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση ψυχιατρικών διαταραχών, ενώ επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής, εφόσον προξενεί υπνηλία, κούραση, έλλειψη ενεργητικότητας, ευερεθιστικότητα και άγχος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου επιδρά τόσο στην προσωπική και επαγγελματική ζωή όσο σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Επιπλέον εκτιμάται ότι τα άτομα με υπνηλία έχουν 4πλάσια πιθανότητα να εμπλα-κούν σε οδικό ατύχημα σε σύγκριση με το λοιπό πληθυσμό.
Κι όμως, ορισμένες απλές συνήθειες στον τρόπο ζωής (αποφυγή καφεϊνούχων ροφημάτων, λιπαρών και πρωτεϊνούχων τροφών, αλλά και έντονης σωματικής άσκησης τις βραδινές ώρες με παράλληλη τήρηση ενός σταθερού ωραρίου ύπνου) μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Πέραν αυτών όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι ασθενείς ότι σήμερα υπάρχουν εξειδικευμένες αγωγές, όπως η περιστασιακή χορήγηση ζολπιδέμης, που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των πασχόντων από αϋπνία και να προσφέρουν εκτός από αύξηση της διάρκειας του ύπνου και σημαντική βελτίωση της ποιότητάς του.
Η Ελληνική Εταιρία Έρευνας του Ύπνου με τη στήριξη της φαρμακευτικής εταιρίας Sanofi- Synthelabo δημιούργησε την ιστοσελίδα www.hsrs.gr με στόχο την ενημέρωση τόσο των επαγγελματιών υγείας, όσο και του κοινού για τον ύπνο και την αντιμετώπιση της αϋπνίας.

 

HOMEPAGE