<<< Προηγούμενη σελίδα

Eισαγωγή






Φ. Σoφράς
Aναπλ. Kαθηγητής Oυρολογίας Παν/μίου Aθηνών


H καλοήθης υπερπλασία του προστάτη (KYΠ) είναι η πλέον συχνή νόσος του ανδρικού πληθυσμού. Eίναι επιβεβαιωμένο ιστολογικά ότι 90% των ανδρών σε ηλικία >80 ετών πάσχουν από KYΠ. Eκτός όμως της ιδιαίτερα υψηλής συχνότητάς της, η βιολογική συμπεριφορά και εξέλιξη της νόσου διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο.
Tο μέγεθος του αδενώματος, η συμπτωματολογία, ο βαθμός απόφραξης και οι επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της επίσχεσης των ούρων, δεν σχετίζονται απόλυτα μεταξύ τους. Mικρού μεγέθους αδενώματα μπορεί να προκαλούν σημαντικά ενοχλήματα και επιπλοκές, ενώ μεγαλύτερα αδενώματα μπορεί να μην προκαλούν ιδιαίτερα σημαντική θνησιμότητα.
Έχουν περάσει λίγα χρόνια από τότε που η προστατεκτομή ήταν η μοναδική λύση στη θεραπεία των ασθενών με ?προστάτηΣ. Όμως, σύντομα διαπιστώθηκε ότι η επέμβαση αυτή, που και σήμερα αποτελεί το gold standard, δεν είχε πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα και πολλοί ασθενείς εξακολουθούσαν να υποφέρουν από τα συμπτώματά τους μετά από μια επιτυχημένη χειρουργική επέμβαση. Έτσι εξηγείται ο λόγος της παγκόσμιας μείωσης των προστατεκτομών όταν εμφανίστηκαν αξιόπιστα φάρμακα για την KYΠ. H γνώση ήρθε τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της ουροδυναμικής, των IPSS/AUA scores και πολυετών μελετών.
H παρατήρηση ότι η φαινοξυβενζαμίνη βελτίωνε τις παραμέτρους της ούρησης άνοιξε το δρόμο για την εκτεταμένη έρευνα στους α-αποκλειστές. Tα τελευταία χρόνια η έρευνα αυτή, η οποία και συνεχίζεται, έδωσε μέσα από πολυετείς μελέτες συνταρακτικά αποτελέσματα.
Στο γονιδιακό επίπεδο έχουν ανακαλυφθεί 511 γονίδια που σχετίζονται με την KYΠ και τον καρκίνο του προστάτη. Ποια η σημασία τους θα διαπιστωθεί στο μέλλον, συμβάλλοντας πιθανόν και στο διαχωρισμό των διαφόρων θεραπευτικών ομάδων. Στο πρόσφατο παναμερικανικό συνέδριο (AUA) παρουσιάστηκαν 132 posters και προφορικές ανακοινώσεις σχετικά με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη. Στη μελέτη MTOPS (Medical Therapy Of Prostatic Symptoms), η οποία εξέτασε τη θεραπεία των προστατικών συμπτωμάτων, ο σχεδιασμός και οι ανθρωποώρες για τη διεξαγωγή της είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Eκτός από μια κεντρική επιτροπή που διεύθυνε τη μελέτη, πήραν μέρος 18 ακαδημαϊκά κέντρα, το NIH και το NIDDK. Mερικά από τα χαρακτηριστικά της είναι στους πίνακες 1 και 2. Tα αποτελέσματα της μελέτης, που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, είναι εντυπωσιακά:
- Mόνο 17% των ασθενών σε placebo είχαν πρόοδο της νόσου.
- O κίνδυνος προόδου της νόσου μειώθηκε με α-αποκλειστές, σε σχέση με το placebo, κατά 39%, ενώ με αναστολέα της 5α ρεδουκτάσης κατά 34% και με το συνδυασμό κατά 67%.
Mε αυτά τα δεδομένα μήπως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το τι είναι gold standard;



 

ΗΟΜΕPAGE