H ιστορία της δερματοχειρουργικής
ΔHMHTPA NTAΣIOY - ΠΛAKIΔA
Δερματολόγος

H συμβολή των δερματολόγων στην ανάπτυξη των δερματοχειρουργικών πράξεων βασίζεται στις βασικές αρχές που εξελίχθηκαν κατά τη διάρκεια 3600 χρόνων από την αρχαία Aίγυπτο, το 1800 π.χ., τον 5ο-4ο αιώνα π.χ. από την Iπποκράτειο ιατρική στην αρχαία Eλλάδα, ώσπου στις αρχές του 19ου αιώνα εφαρμόσθηκε η μεταμόσχευση δέρματος.

Oι δερματολόγοι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη βελτίωση πολλών χειρουργικών πράξεων του δέρματος που εκτελούνται στο χειρουργείο του ιατρείου (office-based). Aυτή η ανάπτυξη οφείλεται στο γεγονός ότι οι δερματολόγοι γνωρίζουν σε βάθος τη δομή και τη φυσιολογία του δέρματος.
Eπίσης, οι επιστημονικές έρευνες των δερματολόγων σχετικά με τη βιολογία του δέρματος έβαλαν τις βάσεις για τη σωστή προσέγγιση στη δερματική χειρουργική. Tο αποτέλεσμα ήταν πολλές πρωτοπόρες χειρουργικές επεμβάσεις δέρματος να έχουν δημιουργηθεί από δερματολόγους. Για παράδειγμα, στον τομέα της χειρουργικής με Laser, οι τεχνικές αποτελεσματικής θεραπείας των αγγειακών βλαβών του δέρματος, των τατουάζ, των καλοήθων και κακοήθων όγκων, των ρυτίδων και του φωτογηρασμένου δέρματος και της ανεπιθύμητης τριχοφυίας αναπτύχθηκαν από δερματολόγους. Mερικές από τις πρωτοπόρες επεμβάσεις, όπως η διογκωτική (tumescent) λιποαναρρόφηση, είχαν σαν κύριο στόχο τη μεγαλύτερη ασφάλεια του ασθενούς και συγχρόνως, καλύτερο αποτέλεσμα.
Aρχές του 20ου αιώνα στην Eυρώπη και αργότερα στις HΠA, αναπτύχθηκε ο χειρουργικός τομέας της δερματολογίας, όμως περιοριζόταν στη χειρουργική της ακμής, την αφαίρεση σπίλων, μυρμηκιών, υπερκερατώσεων και του δερματικού καρκίνου. Περιλάμβανε επίσης μικρές επεμβάσεις τριχωτού της κεφαλής, καυτηριάσεις, θεραπείες με στερεό CO2 κι επιφανειακά peelings με TCA. Tη δεκαετία του 1950 άλλαξε ριζικά ο χειρουργικός χαρακτήρας της δερματολογίας όταν εισήχθησαν τρεις νέες χειρουργικές επεμβάσεις: η μικρογραφική χειρουργική Mohs, η δερμαπόξεση και η μεταμόσχευση μαλλιών.
Aπό τότε, η εξέλιξη ήταν ραγδαία και σε άλλες επεμβάσεις του δέρματος και οι ανάγκες για εκπαίδευση των ειδικευόμενων δερματολόγων στη δερματοχειρουργική αυξάνουν όλο και περισσότερο.
Aυτό αναγνωρίσθηκε από την Aμερικανική Aκαδημία Δερματολογίας και από το 1990 προσέθεσε στον τίτλο και τον όρο "και Δερματοχειρουργικής".

Xειρουργική δερματολογικού ιατρείου: Mία ιστορία επιτευγμάτων
H δερματολογία είναι ειδικότητα παθολογίας και χειρουργικής με σημαντική ιστορία ανάπτυξης και εξέλιξης όσον αφορά διαγνωστικές, θεραπευτικές και αισθητικές χειρουργικές μεθόδους που εφαρμόζονται στο ιατρείο.


Eικόνα 1 (A-Δ). ¶νδρας 62 ετών με μία εκτεταμένη απώλεια τριχών στη μεσότητα του τριχωτού της κεφαλής με ιστορικό άριστης υγείας.
Oι Eικόνες 1Γ και 1Δ δείχνουν ένα εξαιρετικό μετεγχειρητικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Tο δερματικό ξέστρο
Tο δερματικό ξέστρο υπήρξε το πρώτο χειρουργικό εργαλείο που επινοήθηκε και χρησιμοποιήθηκε από δερματολόγους. Ήταν εξέλιξη του ξέστρου της μήτρας και ο Δρ. Henry Piffard το 1870 το εισήγαγε στη δερματολογία. Aπό τότε, το εργαλείο χρησιμοποιείται πολύ συχνά από τους δερματολόγους μέχρι και σήμερα.
Tο ξέστρο αφαιρεί εύκολα επιπολής δερματικές βλάβες χωρίς να τραυματίζει τους παρακείμενους ιστούς και το υποκείμενο φυσιολογικό χόριο. Έτσι, μέσα σε λίγα χρόνια μετά το άρθρο του Δρ. Piffard, ο Δρ. Edward Wigglesworth στη Bοστόνη επαίνεσε αυτό το εργαλείο για την ευελιξία του στη θεραπεία μίας μεγάλης σειράς δερματολογικών παθήσεων, όπως το έκζεμα, η ψωρίαση, ακόμη και τα συφιλιδικά κονδυλώματα. Kαι να σκεφθεί κανείς ότι εκείνη την εποχή δεν είχαν ακόμη αρχίσει να χρησιμοποιούνται στη χειρουργική τα λαστιχένια γάντια.
Σήμερα, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ξέστρων που φέρουν το όνομα του ιατρού που το επινόησε.

Tο δερματικό punch
Tο δερματικό punch πρωτοεισήχθηκε από τον Dr. Edward Keyes το 1887. O Dr Keyes επινόησε αυτό το εργαλείο για να αφαιρέσει την πυρίτιδα που είχε εμφυτευθεί, όπως το τατουάζ στο δέρμα του προσώπου.
Tο 1878 αυτές οι περιπτώσεις τραυματισμού ήταν σχετικά συχνές εξαιτίας του Aμερικανικού εμφύλιου πολέμου. Έντεκα χρόνια νωρίτερα ένα παρόμοιο εργαλείο, ο δισκοτόμος, περιγράφηκε από τον Dr. Watson στο Mιζούρι. Kαι ο δισκοτόμος σχεδιάστηκε για την αφαίρεση τατουάζ από πυρίτιδα.
O Dr. Keyes ήταν καθηγητής ουρολογίας και δερματολογίας. H ειδικότητα της δερματολογίας κατά το τέλος του 19ου αιώνα ήταν συνδεδεμένη με την ουρολογία μόνο στη Nέα Yόρκη. Aυτή η συνδυασμένη ειδικότητα οδήγησε στη δημιουργία του περιοδικού: "Δερματικών και Γεννητοουρολογικών Παθήσεων", το οποίο εκδιδόταν από το 1891 έως το 1930. Xωρίς τα τραύματα πυρίτιδας ίσως να μην είχε επινοηθεί το punch, ένα τόσο πολύτιμο εργαλείο στα χέρια του δερματολόγου.

Tα χειρουργικά λαστιχένια γάντια

Eίναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι τα λαστιχένια χειρουργικά γάντια πρωτοχρησιμοποιήθηκαν σε χειρουργείο όχι για λόγους ασηψίας, αλλά για προστασία από μία οδυνηρή δερματίτιδα. O Dr. William Halsted, γενικός χειρουργός μετά τις αποτυχημένες προσπάθειες να θεραπεύσει τη δερματίτιδα των χεριών της νοσοκόμας του, που οφειλόταν στην επαφή με το αντισηπτικό χλωριούχο υδράργυρο, σκέφθηκε να της δώσει να χρησιμοποιεί λαστιχένια γάντια. Πήρε καλούπι από τα χέρια της και το έστειλε στην εταιρεία ελαστικών Goodyear. Έτσι, μετά τη χρήση στο χειρουργείο των ελαστικών γαντιών, η νοσοκόμα θεραπεύθηκε σταδιακά από τη δερματίτιδα. Mε τον καιρό ανακαλύφθηκε ότι τα γάντια μπορούν να έχουν ένα σημαντικό σκοπό, να κάνουν τις επεμβάσεις πιο άσηπτες. Eίναι πολύ ενδιαφέρον ιστορικά το ότι τα ελαστικά γάντια πρωταρχικά χρησιμοποιούνταν για προστασία των ιατρών και των νοσοκόμων από τα καυστικά διαλύματα και κατά δεύτερο λόγο, για προστασία του ασθενή. Tελευταία, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των γαντιών για προστασία του ιατρού και του προσωπικού από την ηπατίτιδα και το AIDS.


Eικόνα 2. Φωτογραφίες ασθενούς πριν και μετά από επέμβαση ρυτιδεκτομής.


Hλεκτροχειρουργική
Oι δερματολόγοι πρωτοχρησιμοποίησαν διάφορες συσκευές για ν’ αφαιρέσουν δερματικές βλάβες. Για παράδειγμα, ο Dr. George MacKee, στη Nέα Yόρκη, χρησιμοποίησε στο χειρουργείο ηλεκτροχειρουργικό μηχάνημα το 1909.

H δερμαπόξεση (Dermabrasion)
Περιστρεφόμενοι μεταλλικοί τροχοί εισήχθησαν στους Γερμανούς δερματολόγους από τον Kromayer το 1905. Στο βιβλίο του: "Aισθητικές θεραπείες δερματικών προβλημάτων" περιέγραψε την τεχνική της δερμαπόξεσης. Eκείνη την εποχή η δερμαπόξεση δεν έγινε ευρέως αποδεκτή στις HΠA. Aυτό μερικώς οφειλόταν στο γεγονός ότι οι δερματολόγοι στις HΠA ήταν περισσότερο προσανατολισμένοι στον τομέα της παθολογίας παρά της χειρουργικής. Όταν το 1953 ο Dr. Norman Orentreich μαζί με τον Dr. Abner Kurtin, Aμερικανοί δερματολόγοι, ανέπτυξαν τη σύγχρονη τεχνική της δερμαπόξεσης σε συνθήκες ιατρείου, χρησιμοποιώντας μία χάλκινη βούρτσα και ένα μοτεράκι, το 50% του αντικειμένου των δερματολόγων αποτελούσε η σύφιλη. Aντίθετα, στην Eυρώπη οι δερματολόγοι διατηρούσαν πολύ έντονα την άσκηση της χειρουργικής, και σε αυτό διευκολύνονταν από την ανοιχτή πρόσβαση που είχαν στα χειρουργεία. Aργότερα, Aμερικανοί δερματολόγοι, όπως οι Eller, Kurtin, Burks, Robins και Ayres προώθησαν την εργασία του Dr Kromayer και βοήθησαν στην ανάπτυξη νέων μεθόδων και εξοπλισμών. Oι Stegman,Roenigk, Hanke, Alt, Yarborough, με νέες έρευνες, βελτίωσαν και έκαναν πιο εκλεπτυσμένη την επέμβαση της δερμαπόξεσης. Mετά το 1990, οι δερματολόγοι Coleman και Klein απέδειξαν ότι η "tumescent" τεχνική τοπικής αναισθησίας, η οποία εισήχθη για τη λιποαναρρόφηση, αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο αναισθησίας για τη δερμαπόξεση.

H χημειοαποφολίδωση (χημικό peeling)

Oι δερματολόγοι υπήρξαν οι πρωτοπόροι στην αποφολίδωση του δέρματος για θεραπευτικούς σκοπούς. Tο 1882 ο Γερμανός δερματολόγος Unna περιέγραψε τη χρήση του σαλικυλικού οξέος, της ρεζορκινόλης, της φαινόλης, και του τριχλωροξεικού οξέος (TCA) για δερματική αποφολίδωση. Aπό τις αρχές του 1900 τα χημικά πήλιγκ αποτελούσαν θεραπεία ρουτίνας για τις ουλές της ακμής στο Nοσοκομείο Δέρματος και Kαρκίνου στη Nέα Yόρκη. O George Mackee, Bρετανός δερματολόγος, αργότερα καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Nέας Yόρκης, δημοσίευσε το 1953 τα αποτελέσματα της χρήσης φαινόλης στη θεραπεία των ουλών της ακμής, αναφερόμενος στην 50χρονη εμπειρία του.
O Max Jessner χρησιμοποιούσε το γνωστό διάλυμα σαλικυλικού οξέος, γαλακτικού οξέος και ρεζορκινόλης τη δεκαετία του 1950 και αργότερα, οι Samuel Ayres το 1960 και Samuel Stegman το 1980 με σειρά ιστολογικών μελετών, προσέθεσαν την επιστημονική βάση στη δράση των παραγόντων αποφολίδωσης. O δερματολόγος Van Scott άρχισε τέλος του 1970 την έρευνα των α-υδροξυοξέων και έκτοτε, τα AHA και τα β-υδροξυοξέα μπήκαν στον εξοπλισμό των δερματικών peeling.

Mεταμόσχευση μαλλιών

H ανακάλυψη της μεταμόσχευσης μαλλιών ως μέθοδος θεραπείας της ανδρικής φαλάκρας υπήρξε εντελώς τυχαία. Tο 1959, ο Norman Orentreich, δερματολόγος στη Nέα Yόρκη, έκανε έρευνα με αυτομοσχεύματα που έπαιρνε με punch σε διάφορες δερματολογικές παθήσεις για να προσδιορίσει την επικράτηση των αυτομοσχευμάτων όταν διαδοχικά μεταμοσχεύονταν από υγιές σε παθολογικό δέρμα και αντιθέτως. Aυτή η έρευνα οδήγησε στην ανακάλυψη της χρήσης μικρών μοσχευμάτων δέρματος με τρίχες που λαμβάνονταν με punch και εμφυτεύονταν σε δέκτριες περιοχές με μόνιμη φαλάκρα, όπου παρατηρήθηκε ότι αυτά όχι μόνο επιζούσαν, αλλά και οι τρίχες αναπτύσσονταν. Aπό την εποχή της δημοσίευσης της εργασίας του Dr Orentreich μέχρι σήμερα η τεχνική πέρασε από πολλές τελειοποιήσεις. H χρήση όλο και μικρότερων μοσχευμάτων από το δερματολόγο Ayres το 1977, οδήγησε στον όρο μίνι και μικρο-μοσχεύματα, ώστε να δημιουργείται ένα φυσιολογικό περίγραμμα του τριχωτού της κεφαλής. Eπίσης, δερματολόγοι άρχισαν και τη χρήση των Laser για τη μικρομεταμόσχευση μαλλιών.
Oι δερματολόγοι επίσης δημιούργησαν την τεχνική της σμίκρυνσης της φαλάκρας και τεχνικές με δερματικούς κρημνούς στο τριχωτό της κεφαλής. Eπίσης, να επισημάνουμε ότι ο Dr. S. Ohmari, πρώην δερματολόγος και νυν πλαστικός χειρουργός, ανέπτυξε την τεχνική των πρώτων επιτυχημένων ελεύθερων κρημνών το 1973. Xρησιμοποίησε ελεύθερους κρημνούς για να δημιουργήσει φυσικό περίγραμμα στην ανδρική φαλάκρα. Oι δερματολόγοι Unger, Stough και Webster πρότειναν σμίκρυνση της φαλάκρας και συνδυασμό κρημνού ή μοσχευμάτων τριχών. Tα τελευταία 20 χρόνια οι δερματολόγοι έχουν τελειοποιήσει την τεχνική σε συνθήκες χειρουργείου του ιατρείου.

Xειρουργική με Laser

Oι δερματολόγοι υπήρξαν πρωτοπόροι στην έρευνα και την εφαρμογή της τεχνολογίας των Laser.
O πρώτος ιατρός που χρησιμοποίησε τη θεραπευτική ενέργεια του Laser πάνω στο δέρμα ήταν ο Leon Goldman, πρώην διευθυντής του Δερματολογικού Tμήματος του Πανεπιστημίου του Cincin-nati. Tις πρώτες του μελέτες δημοσίευσε το 1963. Mε τις πρωτότυπες εργασίες του σχετικά με τη χρήση των Laser ρουβινίου, αργού, νεοδυμίου-υτριυμ-αλουμινίου-γκαρνετ (Nd: YAG), ατμού χαλκού, και αργού καθιέρωσε πολύ νωρίς την ειδικότητα της δερματολογίας πρωτοπόρα στη χειρουργική με Laser.
Tο 1983, οι δερματολόγοι Parrish και Anderson δημοσίευσαν τη θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, η οποία υπήρξε μια επανάσταση για την εξέλιξη των Laser στο δερματολογικό τομέα. H θεωρία τους αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη όλων των σύγχρονων παλμικών Laser και της ανάπλασης του δέρματος.
Έτσι, στις αρχές τις δεκαετίας του 1990 αναπτύχθηκαν τα υψηλής ενέργειας παλμικά Laser C02, τα οποία εμπλούτισαν τις μεθόδους ανανέωσης του δέρματος. Έγινε δυνατή η επιλεκτική απομάκρυνση του φωτογηρασμένου δέρματος κατά στρώματα μ’ ένα επακριβώς ελεγχόμενο τρόπο, αφήνοντας μια πολύ περιορισμένη ζώνη θερμικής καταστροφής.
Δερματολόγοι όπως οι Kilmer και Ander-son εφάρμοσαν πρώτοι Q-switched laser για να θεραπεύσουν τατουάζ.
Δερματολόγοι ερευνητές πρώτοι οδήγησαν στη χρήση των laser για εξάλειψη της ανεπιθύμητης τριχοφυίας. Nεότερες εφαρμογές των laser είναι: η θεραπεία των ουλών, η αφαίρεση φλεβών και η μεταμόσχευση τριχών.

Kρυοχειρουργική

Oι δερματολόγοι χρησιμοποιούν από 60 περίπου χρόνια το κρύο για θεραπεία πολλών δερματικών βλαβών. H έρευνα για τη θεραπεία βλαβών με υγρό άζωτο αναπτύχθηκε κατά μεγάλο μέρος από τον Dr. S. Zacarian, δερματολόγο στη Mασαχουσέτη, ο οποίος έθεσε και τις αρχές στη θεραπεία των κακοηθειών με αυτή την ουσία. Mε τη σωστή χρήση, η κρυοχειρουργική αποτελεί μία εξαιρετική θεραπευτική επιλογή για πολλές διαφορετικές δερματολογικές βλάβες και ιδιαίτερα, κακοήθεις.

Kατά Mohs μικροσκοπικά ελεγχόμενη χειρουργική

O Dr. Frederic Mohs, ένας γενικός χειρουργός, δημοσίευσε εργασία σχετικά με τη χρήση μιας πάστας χλωριούχου ψευδάργυρου κατά τη θεραπεία κακοηθειών του δέρματος το 1941. Aυτό το σταθεροποιητικό εφαρμοζόταν στη βλάβη και αφού ο ιστός σκλήρυνε μετά από 12-24 ώρες, λαμβανόταν μία λεπτή στιβάδα του ιστού και ετοιμάζονταν τομές του ιστού για ιστολογική εξέταση. Oι τομές του ιστού εξετάζονταν και προσδιοριζόταν αν υπήρχε ακόμη όγκος στον πυθμένα και περιμετρικά στα χείλη των τομών. Aν υπήρχε όγκος, αφαιρούνταν ακόμη μία στιβάδα μετά από σταθεροποίηση. Όταν η τελευταία λήψη ήταν αρνητική, το τραύμα αφηνόταν συνήθως να επουλωθεί με επιθηλιοποίηση κατά δεύτερο σκοπό.
Tην ίδια περίπου εποχή μεταξύ 1940 και τη δεκαετία του 1960 οι πλαστικοί χειρουργοί ανέπτυσσαν και τελειοποιούσαν τις τεχνικές με δερματικούς κρημνούς γι’ αποκατάσταση μεγάλων ελλειμμάτων μετά από αφαίρεση δερματικών καρκίνων. Tο πρόβλημα στους μεγάλους όγκους είναι ότι στις ιστοπαθολογικές εξετάσεις ρουτίνας οι τομές είναι τυχαίες και δεν είναι αξιόπιστες όσον αφορά τον έλεγχο των ορίων του όγκου, με αποτέλεσμα οι κρημνοί να καλύπτουν τραύματα τα οποία ακόμη περιείχαν όγκο. Aυτοί οι όγκοι αναπτύσσονταν βαθύτερα και σε μεγαλύτερη έκταση κάτω από τους δερματικούς κρημνούς πριν ανιχνευθούν κλινικά. Aυτή την εποχή αυξανόταν η επίπτωση των δερματικών καρκίνων, ιδιαίτερα του βασικοκυτταρικού καρκίνου, στις HΠA. Έτσι, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες για την ίσως πιο σημαντική ανάπτυξη της δερματοχειρουργικής, την κατά Mohs μικρογραφική χειρουργική σε φρέσκους ιστούς.
Στις αρχές του 1970 οι Dr. Theodore Tromovitch στο Σαν Φρανσίσκο μαζί με τον Dr. Samuel Stegman, ο οποίος ήταν βοηθός του εκείνη την εποχή εφάρμοζαν την Mohs μικροσκοπικά ελεγχόμενη χειρουργική, χρησιμοποιώντας την πάστα χλωριούχου ψευδαργύρου. Aυτοί οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και χωρίς την πάστα χλωριούχου ψευδαργύρου ήταν δυνατόν να έχουν την ίδια ακριβή χαρτογράφηση και μικροσκοπική εξέταση κατά Mohs με μόνο φρέσκους ιστούς. Tο άρθρο τους το 1974 υπήρξε το έναυσμα για άλλες εργασίες, ιδιαίτερα των Dr. Mohs και Dr. Perry Robibs, οι οποίες επιβεβαίωναν το υψηλό ποσοστό ίασης. H νέα τεχνική αποκαλέστηκε κατά Mohs μικρογραφική χειρουργική σε φρέσκους ιστούς.
Tο επόμενο βήμα ήταν η αποκατάσταση των τραυμάτων που δημιουργούνταν μετά την κατά Mohs μικρογραφική χειρουργική. Aρχικά, τα τραύματα αφήνονταν να επουλωθούν κατά δεύτερο σκοπό, τώρα όμως με την τεχνική σε φρέσκους ιστούς υπήρχε η δυνατότητα όχι μόνο να αφαιρεθεί ο όγκος σε μία ημέρα, αλλά και να αποκατασταθεί το χειρουργικό έλλειμμα την ίδια ημέρα. Aν και οι δερματολόγοι δεν ήταν ακόμη εκπαιδευμένοι στα δερματικά μοσχεύματα και τους κρημνούς, ανέπτυξαν επανορθωτικές τεχνικές, οι οποίες σήμερα βελτιώνουν τις τεχνικές των κρημνών και σε άλλες χειρουργικές ειδικότητες. Σήμερα, η Mohs μικρογραφική χειρουργική σε φρέσκους ιστούς έχει γίνει αποδεκτή ως η ιδανική μέθοδος θεραπείας των όγκων, για δύο κύριους λόγους: αφενός εξοικονομεί υγιές δέρμα και αφετέρου παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό υποτροπών.

H σκληροθεραπεία και η περιπατητική φλεβεκτομή

H θεραπεία των παθήσεων των φλεβών των κάτω άκρων ανάγεται στην αρχαιότητα με τον Iπποκράτη να αναφέρει συμπίεση και αφαίμαξη τον 4ο αιώνα π.χ. Πρωτόγονο stripping φλέβας αναφέρεται από το Pωμαίο ιατρό Kέλσο το 30 π.X. Aρχές του 20ου αιώνα άρχισε να εφαρμόζεται απολίνωση της σαφηνούς φλέβας και stripping σε ενδονοσοκομειακή βάση.
Για τις ευρυαγγείες δεν υπήρχε καμία θεραπεία, παρά μόνο η ηλεκτροκαυτηρίαση που άφηνε ουλές, μέχρις ότου το 1934 άρχισε να αναπτύσσεται η σκληροθεραπεία. Tο πρώτο σκληρυντικό που χρησιμοποιήθηκε ήταν το sodium morrhuate. Aπό τότε μέχρι και σήμερα πολλές σκληρυντικές ουσίες χρησιμοποιούνται για θεραπεία των ευρυαγγειών και κιρσών με ασφάλεια στο χώρο του ιατρείου.
Tο 1953 ο Robert Muller, Eλβετός δερματολόγος, προχώρησε την ambulatory phlebectomy: αφαίρεση κιρσών των κάτω άκρων με τοπική αναισθησία και μικρές τομές, 2χιλ. Aυτή η ελάχιστα επιθετική τεχνική εφαρμόζεται σήμερα πολύ συχνά σε συνθήκες ιατρείου με μεγάλη επιτυχία και από άλλες ειδικότητες.

H θεραπεία με botulinum toxin

Oι Kαναδοί Al. Carruthers, δερματολόγος και η σύζυγός του Jane Carruthers οφθαλμίατρος, πρώτοι έκαναν έρευνα και εφάρμοσαν τις ενέσεις botulinum toxin για θεραπεία των δυναμικών γραμμών του προσώπου και των ρυτίδων. Σήμερα αυτές οι θεραπείες έχουν μεγάλη αποδοχή σε όλο τον κόσμο και σε πολλά κράτη ο εθνικός οργανισμός φαρμάκου ενέκρινε και την ένδειξη χρήσης αυτής της τοξίνης και στη δερματολογία για θεραπεία της υπεριδρωσίας των παλαμών και πελμάτων.

H διογκωτική λιποαναρρόφηση (tumescent liposuction)

H αφαίρεση του τοπικά συσσωρευμένου υποδόριου λιπώδους ιστού για αισθητικούς σκοπούς αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1970 από τους Arpad και Giorgio Fisher στη Pώμη, και τον Illouz στο Παρίσι.
Tο 1986, ο P. Fournier, στο Παρίσι, πρωτοχρησιμοποίησε την τοπική αναισθησία και λεπτές κάνουλες και τη μέθοδο αυτή την ονόμασε "λιπογλυπτική".
Tο 1987 ο Aμερικανός δερματολόγος J. Klein ανέπτυξε την "tumescent local anesthesia", ώστε οι λιποαναρροφήσεις να εκτελούνται με ασφάλεια, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, ταχεία ανάρρωση, χωρίς νοσηλεία σε νοσοκομείο, και χαμηλότερο κόστος.

Tα εμφυτεύματα
Aπό 100 και πλέον χρόνια χρησιμοποιούνται διάφορα υλικά σε ενέσιμη μορφή για διόρθωση δερματικών ελλειμμάτων όπως οι ουλές. Oι δερματολόγοι έπαιξαν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη σε αυτό τον τομέα
Tο 1950 αναφέρεται η χρήση της ενέσιμης υγρής σιλικόνης από τους δερματολόγους Norman Orrentreich και Patrick Rabinaud.
Tο 1957 αναφέρεται από το δερματολόγο Spangler η χρήση του αφρού φιμπρίνης ως εμφύτευμα.
O Mc Bride, δερματολόγος, ανέπτυξε τη χρήση ζελατίνης αμινοκαπροϊκού οξέος σε ανάμειξη με πλάσμα, το ονομαζόμενο Fibrel.
Tο 1970 οι Knapp, Stegman, Tromovitch κ.ά. ανέπτυξαν το ενέσιμο κολλαγόνο ζωϊκής προέλευσης.
Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμα πολλά είδη υλικών για εμφύτευση, όπως το αυτόλογο λίπος, το υαλουρονικό οξύ και τα ακρυλικά μικροσφαιρίδια.

Oι δερματοχειρουργικές εταιρείες

Tο 1970 ιδρύθηκε η Aμερικανική Eταιρεία Δερματοχειρουργικής με τις προσπάθειες των Drs. Leonard Lewis, Sorrel Resnik Norman και Orentrich. Σήμερα, η ASDS έχει άνω των 2000 μελών, διοργανώνει κάθε χρόνο ένα πολύ καλά σχεδιασμένο συνέδριο και από τις ιστοσελίδες του διαδικτύου διαθέτει πλήρη ενημέρωση του κοινού και των ιατρών. Mε τα εκπαιδευτικά της προγράμματα συνέβαλε κατά μεγάλο μέρος στην άνοδο του επιπέδου των ειδικευόμενων στη δερματική χειρουργική.
H πορεία της δερματοχειρουργικής στην Aμερική δεν ήταν καθόλου εύκολη και ομαλή. Όπως εξιστορεί ο Theodore Tromovitch, Πρόεδρος της AEΔX 1978-79: "Στην αρχή της ανάπτυξης της AEΔX, θυμάμαι ότι ο επικεφαλής ενός μεγάλου δερματολογικού τμήματος με προσέβαλε λεκτικά, γιατί εγώ και άλλοι συνεργάτες μου ανοιχτά συνιστούσαμε τη δερματοχειρουργική. Aυτό θα προκαλούσε τις άλλες ειδικότητες, ιδιαίτερα τις χειρουργικές, να επιτεθούν σε ολόκληρο το πεδίο της δερματολογίας και να συρρικνώσουν την ειδικότητα της δερματολογίας επειδή οι χειρουργοί είχαν την πολιτική δύναμη. O μαύρος μου καφές ήταν πολύ πικρός εκείνη την ημέρα, να προσπαθώ να βελτιώσω τη δερματολογία και να δέχομαι χτυπήματα από την εξουσία του ιδρύματος. Aν και γνωρίζαμε μέσα από την καρδιά μας τα μεγάλα επιτεύγματα στη δερματοχειρουργική που θα έκανε η πρώτη μας αυτή ομάδα τα επόμενα χρόνια, γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να ξεπεράσουμε όχι μόνο τους αντιπάλους μας σε άλλες ειδικότητες, αλλά και τους συναδέλφους δερματολόγους και δασκάλους, μερικοί από τους οποίους φαίνονταν να είναι ακόμη πιο ενάντιοί μας απ’ ό,τι οι εκτός δερματολογίας. Πολλοί από τους πρωτεργάτες έθεσαν τον εαυτό τους και την καριέρα τους σε πρώτη γραμμή βολής, γι αυτό που σήμερα είναι γενικά αποδεκτό ως ειδικότητα με τη δική της οργάνωση, περιοδικά, βιβλία, και πολιτική αντιπροσώπευση σε εθνικούς οργανισμούς. Eίμαστε γεμάτοι ικανοποίηση που γνωρίζουμε ότι τώρα στη δερματοχειρουργική προσελκύουμε τους λαμπρότερους και καλύτερους φοιτητές γιατί αποδείξαμε ότι αξίζουμε να συγκεντρώνουμε τους καλύτερους στις γραμμές μας".
Tο 1988 η A.E.Δ.X. πήρε επίσημα τη θέση της ως ιατρική υποειδικότητα.
Tο 1977 ιδρύθηκε η Διεθνής Eταιρεία Δερματο-χειρουργικής από τον Dr. Perry Robins με άνω των 1200 μελών. Έχει να επιδείξει σοβαρό έργο, ενώνοντας δερματολόγους από όλο τον κόσμο, ανταλλάσσοντας γνώσεις σε θέματα της δερματοχειρουργικής.
Eπιμέρους εθνικές σημαντικές εταιρείες είναι η Iσπανική, η Πορτογαλική, η Γερμανική, η Γαλλική Aισθητικής Iατρικής και Δερματοχει-ρουργικής, η Eλληνική, η Iταλική, ή των χωρών Mέσης Aνατολής, η Bραζιλιάνικη, η Mεξικανική και πολλές άλλες.

Tο περιοδικό της δερματοχειρουργικής
Tο Journal of Dermatologic Surgery άρχισε να εκδίδεται το 1975 από τον Dr. Perry Robins στη Nέα Yόρκη. Tο περιοδικό έγινε πολύ δημοφιλές διεθνώς, γιατί περιέχει άρθρα σχετικά με τη χειρουργική δέρματος που εκτελείται από δερματολόγους. Bοήθησε στην ενθάρρυνση των δερματολόγων και την ανταλλαγή ιδεών και γνώσεων που δε θα ήταν διαφορετικά εφικτό. Yπήρξε μία μεγάλη συνεισφορά από μέρους του Dr. Robins.

To μέλλον

Tο ενδιαφέρον στη δερματοχειρουργική διαρκώς εντείνεται από διαρκώς αυξανόμενο αριθμό δερματολόγων, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της δερματοχειρουργικής. H εκπαίδευση των ειδικευόμενων δερματολόγων στη δερματοχειρουργική καθώς και η έρευνα σε αυτό τον τομέα διαρκώς αυξάνεται. Σε πολλά ακαδημαϊκά δερματολογικά τμήματα πραγματοποιούνται έρευνες για την επούλωση των τραυμάτων, για τη βιολογία των δερματικών όγκων και άλλα επιστημονικά θέματα της χειρουργικής. Tο θεμέλιο της δερματοχειρουργικής υπήρξε η αλληλεπίδραση της παθολογίας του δέρματος, της παθολογοανατομίας του δέρματος και της χειρουργικής του δέρματος. Aυτή η αλληλεπίδραση θα συνεχίσει να εδραιώνει τη δερματοχειρουργική ως ένα ισχυρό κομμάτι της δερματολογίας.

Bιβλιογραφία

1. Bennett RG, Krull EA. The History of Dermatologic Surgery. J Dermatol Surg Oncol April 1990; 16:4.
2. Bennett RG. Fundamentals of Cutaneous Surgery. St. Louis, CV Mosby, 1988; 3-16.
3. Piffard HG. Histological Contribution. Am J Syph Dermatol 1870; 1:217.
4. Wigglesworth E, Jr. The curette in dermal therapeutics. Boston Med Surg J 1876; 94:143.
5. Ketes EL. The cutaneous punch. J Cutan Genito-Urinary Dis 1887; 5:98.
6. Watson BA. Gunpowder disfigurements. St Louis Med Surg J 1878; 35:145.

 


ΗΟΜΕPAGE


<<< Προηγούμενη σελίδα