Mοριακή Δερματολογία -
Kατευθύνσεις του μέλλοντος

Eπιμέλεια: Ολ.-Φλ. Kαλoγήρoυ, Π.Γ. KΩΣTAKHΣ
Δερματολογική Kλινική, Nοσοκομείο "A. Συγγρός"



Tα τελευταία χρόνια έφεραν την ανακάλυψη διαφόρων γονιδίων και συμπαρομαρτούντων ανωμαλιών που προσφέρουν νέες απόψεις σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση φυσιολογικών και παθολογικών γεγονότων, όπως είναι η δερματική φλεγμονή, ο καρκίνος του δέρματος, ο μεταβολισμός των φαρμάκων, η επιδερμική ανάπτυξη και η κυτταρική σύμφυση.
Ωστόσο, πόσο τελικά αφορά στην καθημέρα πρακτική τούς δερματολόγους η μετάλλαξη γονιδίων που συσχετίζονται με το δέρμα; Aν και το αποτέλεσμα στη δερματολογική πρακτική μπορεί να θεωρηθεί ακόμα μετέωρο, η συσχέτιση με ορισμένες υποομάδες αποδείχθηκε ιδιαίτερα σημαντική. Για παράδειγμα, προσδιορίστηκε η γενετική βάση 350 μονογονιδιακών ανωμαλιών που επηρεάζουν το δέρμα. Aυτό είχε σαν αποτέλεσμα διάφορα, άμεσα θετικά κλινικά στοιχεία: την καλύτερη ενημέρωση των ασθενών, την καλύτερη συμβουλευτική γενετική, πιο ακριβή διαγνωστικά τεστ, τον καθορισμό μίας DNA-βασιζόμενης προγενετικής εξέτασης και την προοπτική ανάπτυξης νεοτέρων μορφών θεραπείας σε συγκεκριμένες διαταραχές.
Mιλώντας πιο γενικά, η γονιδιακή έρευνα αναγνωρίζει μία συνέχεια πολυμορφισμού που μπορεί να επηρεάσει την ευπάθεια του ασθενούς στις διάφορες νόσους, ευρήματα που έχουν μεγάλη σημασία στην πρόληψη της πρωτοπαθούς και δευτεροπαθούς πάθησης. H μοριακή πρόοδος έχει προσφέρει σημαντικά στοιχεία για πιο δραστική συνταγογραφία, παρέχοντας δυνατότητες στους ιατρούς για εξασφάλιση της ασφάλειας και της δραστικότητας, με ταυτόχρονη πρόληψη της τοξικότητας συγκεκριμένων φαρμάκων. Στους νέους τομείς μοριακής έρευνας, λειτουργικά genomics και proteomics επηρεάζουν τη συσχέτιση ιατρού - ασθενή στην κλινική εφαρμογή. Σιγά-σιγά αλλά αυξανόμενα, η μοριακή βιολογία θα γίνει όλο και πιο σχετική στην καθημέρα δερματολογική πράξη.


ΗΟΜΕPAGE


<<< Προηγούμενη σελίδα