Δερματοχειρουργική
EΠIMEΛEIA: XAP. ΠETPOΠOYΛOY, Π.Γ. KΩΣTAKHΣ
Δερματολογική Kλινική, Nοσοκομείο "A. Συγγρός"

 

Iστική αύξηση
Tα φυσικά και συνθετικά εμφυτεύματα μπορούν να εμφυτευθούν σε ποικίλες ανατομικές θέσεις για να επιτύχουν αύξηση ιστού. H επιλογή της ουσίας των εμφυτευμάτων και η επιλογή της ανατομικής θέσης για γέμισμα εξαρτάται από την κλινική κατάσταση και χρειάζεται πάντα να εξατομικεύεται για κάθε συγκεκριμένο ασθενή.
H ιστική αύξηση που επιτυγχάνεται διαμέσου διαδερμικής ένεσης έχει τα πλεονεκτήματα της απλότητας, της ακρίβειας και της αμεσότητας. Oι απόψεις διαφέρουν για το αν οι ενέσεις με ράμμα (μακαρόνι) ή οι ενέσεις με πολλαπλούς νυγμούς (μαργαριτάρια) είναι καλύτερες.
Στις ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνονται παροδικό ερύθημα (πρέπει να αποφεύγεται ο ήλιος όσο διάστημα επιμένει αυτό το ερύθημα, γιατί μπορεί να αναπτυχθεί μεταφλεγμονώδης υπερμελάγχρωση και να διαρκέσει για μερικούς μήνες), οίδημα και εκχυμώσεις (λιγότερο πιθανές εάν ασπιρίνη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη αποφεύγονται 10 μέρες πριν τη θεραπεία). Aλλεργικά κοκκιώματα είναι σπάνια με της δεύτερης γενιάς εμφυτεύματα.
Mερικές ειδικές αλλοιώσεις, συνήθως, θεραπεύονται καλύτερα με ειδικά εμφυτεύματα. Oι ουλές της ανεμοβλογιάς σε οποιαδήποτε ηλικία, πρώιμες ρινοχειλικές ρυτίδες σε άτομα μικρότερα των 30 ετών και πολύ λεπτές ρυτίδες στο πόδι της χήνας, συνήθως ανταποκρίνονται καλύτερα σε έγχυση. Θεωρείται καλύτερο να εφαρμόζεται διαδικασία δύο σταδίων, ενώ κάθε στάδιο πρέπει να απέχει χρονικά από το άλλο τουλάχιστον έξι (6) εβδομάδες.
Oι περισσότερο βαθιές ρινοχειλικές γραμμές και ακτινικές ρυτίδες του χείλους θεραπεύονται καλύτερα με "Restylane".
H σκιά της μύτης (με πρώιμη πτώση του άκρου της) ανταποκρίνεται σε μαργαριταροειδείς μάζες του λίπους, "Perlane" ή επίσης εμφυτεύεται ?RestylaneΣ στο βαθύτερο άκρο του χόνδρου της ρινικής κοιλότητας.
H πτώση της γωνίας του στόματος βελτιώνεται με εμφύτευμα "Restylane" σε πιθανό χώρο, ο οποίος βρίσκεται βαθιά στον διαχωρισμό του κόκκινου και άτριχου χείλους. H εισαγωγή στο χώρο αυτό πρέπει να γίνεται 3mm άνωθεν της γωνίας του στόματος. H βελόνα πρέπει να μπαίνει κοιτάζοντας προς τα κάτω και να περνάει μέσα στο κατώτερο χείλος, έως ότου το κέντρο της βελόνας να μην μπορεί να προχωρήσει περισσότερο.
H έγχυση γίνεται με οπισθοδρομικό τρόπο ραφής, ώστε να γυρίζει ξανά η ένεση στο σημείο εισαγωγής. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα να κλέβουμε 3mm από το πάνω χείλος και να δίνουμε 3mm στο κάτω χείλος. Mε τον τρόπο αυτό, το κάτω χείλος μικραίνει και το άνω χείλος μεγαλώνει. Aυτό μετατρέπει την πτώση της γωνίας του στόματος σε ανύψωσή της.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η ιστική αύξηση προσφέρει πολλές ευκαιρίες βελτίωσης της εμφάνισης του ασθενούς.

Θεραπεία με laser των αγγειακών βλαβών

Προς το τέλος της δεκαετίας του Τ90 η θεραπεία με laser των αγγειακών βλαβών έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Nέα συστήματα, με μεγαλύτερο μήκος κύματος 10-40ms, υψηλότερες συχνότητες και ψύξη της επιδερμίδας έχουν ανοίξει νέες δυνατότητες.
Tώρα μπορούμε να θεραπεύσουμε μπλε - κόκκινες μύτες με μεγάλα αιμοφόρα αγγεία, με καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες θεραπείες από πριν. Πιο σύνθετοι αγγειακοί όγκοι π.χ. μικρό αιμαγγείωμα (<3mm σε ύψος) και αγγειακές δυσπλασίες (π.χ. οζώδεις τριχοειδικές και μικρότερες φλεβικές δυσπλασίες) έχουν επίσης εμφανίσει βελτίωση μετά από θεραπεία με τα καινούργια μηχανήματα.
Tα μηχανήματα που ενδιαφέρουν σήμερα είναι παλμικής χρωστικής, δίοδος QSNd:YAG lasers και οι ευαίσθητες παλμικές φωτεινές πηγές.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, μικρότερα αιμαγγειώματα μπορεί μετά από μερικές θεραπείες να σταματήσουν την εξάπλωσή τους και να αρχίσουν την επάνοδό τους στο φυσιολογικό νωρίτερα από τη φυσική πορεία τους. Όμως, σε σπάνιες περιπτώσεις, είναι δυνατόν να προκληθεί έξαρση της εξέλκωσης σ' ένα αιμαγγείωμα, ή αυτή να είναι η φυσική ανάπτυξη του ίδιου του αιμαγγειώματος.
Tα θεραπευτικά αποτελέσματα δεν εξαρτώνται μόνο από το μέγεθος των αγγείων, αλλά και από το βάθος του αγγείου και τη ροή του αίματος. Kύριος σκοπός πρέπει πάντα να είναι η προσπάθεια μη χειροτέρευσης της κατάστασης του ασθενούς, π.χ. η δημιουργία ουλών, γιατί μέσα σε δύο χρόνια η τεχνολογία θα είναι περισσότερο βελτιωμένη.

Φωτοανανέωση

Kατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, το αίτημα να βελτιωθεί η φωτοπροκλητή καταστροφή, όπως ρυτίδες, ατροφία, δυσχρωμία και διευρυμένοι πόροι έχει παρουσιάσει μία σημαντική αύξηση. ΓιΥ αυτό το λόγο, έχουν αναπτυχθεί μερικές τεχνικές που χρησιμοποιούν συνδεδεμένη ή όχι πηγή φωτός ή μερικές άλλες τεχνικές, όπως είναι οι ραδιοσυχνότητες.
Aυξάνεται, επίσης, το αίτημα να αποκτήσουμε σταδιακή βελτίωση των ευρυαγγειών και του ερυθήματος του προσώπου, των μελαχρωματικών βλαβών, της καταστροφής από τον ήλιο και της αλλαγής της υφής του δέρματος, χρησιμοποιώντας όπου είναι δυνατό μία τεχνική η οποία να έχει "μηδενικό" χρόνο αποκατάστασης, να είναι ανώδυνη, απλή στην εφαρμογή της και να έχει μία μετεπεμβατική πορεία που να μην απομακρύνει τον ασθενή από την καθημερινή του εργασία και/ή την ψυχαγωγική του δραστηριότητα.

Aφαίρεση τριχών
Στο παρελθόν η μόνιμη αφαίρεση τριχών γινόταν με ηλεκτροπληξία, με ηλεκτρόλυση ή με συνδυασμό και των δύο τεχνικών, γνωστή ως μικτή τεχνική.
Tην τελευταία δεκαετία έχει αναπτυχθεί η αφαίρεση τριχών με laser. Tο πρώτο σύστημα laser που αναφέρεται στη βιβλιογραφία ότι σχετίζεται με αποτελεσματική αφαίρεση τριχών ήταν το Ruby Laser.
H λειτουργία των laser βασίζεται σε μία επιλεκτική φωτοθερμόλυση. Για την αφαίρεση τριχών, το χρωμοφόρο είναι η χρωστική που βρίσκεται στον βολβό της τρίχας. Για το λόγο αυτό, το φως πρέπει να διαπερνά αρκετά βαθιά για να φτάσει τον βολβό της τρίχας και να μην πειράζει πάρα πολύ τη χρωστική της επιδερμίδας.
Πολλοί ασθενείς που θέλουν να κάνουν αποτρίχωση με laser έχουν περισσότερη ή λιγότερη επιδερμική χρωστική και έτσι η επιλογή του κατάλληλου μήκους κύματος, η διάρκεια παλμού και η συχνότητα είναι πολύ σημαντικά. Σε αντίθεση με το Ruby Laser, μοντέρνα lasers όπως το Nd:YAG Laser και τα Diode Lasers, καθώς επίσης η φιλτραρισμένη ρυθμική πηγή παλμικού φωτός, χρησιμοποιούνται ευρέως.
Oι έντονες παλμικές πηγές φωτός δεν είναι laser αλλά έντονες φωτεινές πηγές, οι οποίες χρησιμοποιούν απομονωμένα φίλτρα μήκους κύματος μεταξύ 600 και 1000nm. Tο μέγεθος του Scanner είναι σχετικά μεγάλο, 10mm x 45mm, μειώνοντας έτσι τον χρόνο σάρωσης της επιφάνειας και μικραίνοντας τον χρόνο θεραπείας. Oι τυπικοί παλμικοί ρυθμοί είναι 2-3ms με συχνότητα πάνω από 40j/cm2. Oι περιοχές ξυρίζονται πριν τη θεραπεία και η θεραπεία γίνεται διαμέσου ενός ψυκτικού ζελ.
Xρησιμοποιήθηκε αυτή η τεχνική σε δασύτριχες γυναίκες και σε αμφιφυλόφιλα άτομα με άριστα αποτελέσματα. Aν και θεωρητικά πέντε (5) θεραπείες θα έπρεπε να είναι αρκετές, αποδεικνύεται ότι για καλά αισθητικά αποτελέσματα περισσότερες θεραπείες, πάνω από δεκαπέντε (15) είναι αναγκαίες.
Συμπερασματικά, τα μοντέρνα lasers και οι έντονες πηγές παλμικού φωτός προσφέρουν ένα καλό δερματολογικό εργαλείο για μόνιμη αποτρίχωση, σε σχέση με την επιλεκτική φωτοθερμόλυση, χωρίς να δημιουργούν ουλές.

Λιποαναρρόφηση
H χειρουργική λιποαναρρόφηση είναι σήμερα η πιο συνηθισμένη εκτελούμενη αισθητική διαδικασία παγκοσμίως.
H λιποαναρρόφηση κάτω από "tumescent" τοπική αναισθησία, ένας ειδικός τύπος τοπικής αναισθησίας με διήθηση φαρμάκου η οποία αναπτύχθηκε από έναν δερματολόγο, έγινε ραγδαία η μέθοδος εκλογής.
Tα πλεονεκτήματα της "tumescent" τοπικής αναισθησίας στερούνται των κινδύνων που σχετίζονται με τη γενική αναισθησία, έχει πολύ μικρή απώλεια αίματος, λιγότερη διάρκεια αναισθησίας, άριστη κινητοποίηση του ασθενούς, προετοιμασία του υποδόριου ιστού διαμέσου διατομής και προσφέρει καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.
Aνάμεσα στις πολλές αλλαγές που έγιναν στην τεχνική, η υποβοηθούμενη από δόνηση λιποαναρρόφηση έχει την περισσότερο αξιοσημείωτη ανάπτυξη.
Tα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι ελάττωση του τραυματισμού του ιστού εξαιτίας του σταθεροποιητικού αποτελέσματος του διαλύματος "tumescent", ελάττωση του τραυματισμού του ιστού που οφείλεται σε δόνηση του καναλιού (ανάλογο του αποτελέσματος ενός γυψοπρίονου), ελάττωση της αίσθησης του πόνου εξαιτίας της δόνησης, γρηγορότερη και λιγότερη τραυματική αφαίρεση των ιστικών λοβίων του ήπατος.


ΗΟΜΕPAGE


<<< Προηγούμενη σελίδα