<<< Προηγούμενη σελίδα

Ελεύθερες Ανακοινώσεις

 

1. ΕΑ02
-Εργαστήριο Επιδερμιδικών Δοκιμασιών Πανεπιστημιακής Κλινικής, Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», Αθήνα
Κατσαρού Αλεξάνδρα
«Διερεύνηση της εξ' επαφής αλλεργίας σε ομάδες ατοπικών και μη ατοπικών ασθενών με δερματίτιδα»
Συμπερασματικά, τα ατοπικά άτομα νοσούν από αλλεργική δερματίτιδα εξίσου με τα μη ατοπικά. Η μονοδύναμη αλλεργία είναι συχνότερη στα νεότερα άτομα. Υπάρχουν διαφορές ως προς το είδος των αλλεργιογόνων, κυρίως των ασθενών με ατοπική δερματίτιδα.

2. ΕΑ08

-Medi Laser Clinic, Αθήνα
Παπαϊωάννου Κων/να
«Πενταετής εμπειρία σε 2.785 περιστατικά μεταμόσχευσης μαλλιών με τη μέθοδο μικροσκοπικών μονάδων τριχοθυλακίων - συγκριτική ιστολογική μελέτη των διαθέσιμων μεθόδων διάνοιξης των χώρων εμφύτευσης των μοσχευμάτων»
Με τη χρήση των μαχαιριδίων SP90 και SP91 ή την εφαρμογή των Choi translater, το αισθητικό αποτέλεσμα πλησιάζει αυτό της φυσικής τριχοφυίας. Αυτό συμβαίνει γιατί η εμφύτευση των μοσχευμάτων με αυτές τις μεθόδους γίνεται πολύ καλύτερα ανεκτή σε μικροσκοπικό - ιστολογικό επίπεδο.

3. EA09

-Department of Dermatology, University of Siena, Italy
Σουβατζίδης Παντελής
«Χειρουργική θεραπεία της λεύκης»
Κατά τη μελέτη, καλλιεργήθηκαν κερατινοκύτταρα και μελανινοκύτταρα και έγινε αυτόλογη μεταμόσχευσή τους σε ασθενείς με λεύκη, μετά από κατάλληλη προετοιμασία αποεπιθηλιοποίησης με Laser. Παρατηρήθηκε επαναμελάγχρωση σε πολύ υψηλά ποσοστά.

4. ΕΑ10

-Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», Αθήνα
-Freie Universitaet, Βερολίνο
-Παθ/κό Ανατομείο, Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ζουριδάκη Ευτυχία
«Η επίδραση της κρυοχειρουργικής ή της κρυοχειρουργικής με ενδοβλαβική έγχυση στεροειδών στα χηλοειδή. Μία κλινική μελέτη με ιστολογική ή ανοσοϊστοχημική έρευνα»
Η κρυοχειρουργική δε λειτουργεί μόνο ως φυσικός κατασταλτικός μηχανισμός, αλλά και ως ανοσολογικός παράγοντας. O συνδυασμός της κρυοχειρουργικής με κορτικοστεροειδή δεν υπερέχει της μονοθεραπείας σε στατιστικά σημαντικό βαθμό.

5. EA17

-Δερμ/κό Ιατρείο ΓΝΝ ΚΥ Γουμένισσας
-Παθολογική Κλινική ΓΝΝ ΚΥ Γουμένισσας
Παπαδόπουλος Μιχαήλ
«Δερματικές μεταστάσεις αδενοκαρκινώματος στομάχου»
Παρουσιάζεται περίπτωση αδενοκαρκινώματος στομάχου με πολλαπλές δερματικές μεταστάσεις, επιβεβαιωμένες ιστολογικά σε παρειά, κεφαλή, λαιμό, κοιλιά, περιγεννητική χώρα.

6. ΕΑ19

-Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Erasme, Βρυξέλλες, Βέλγιο
Τρακατέλλη Μυρτώ
«Αντικαρκινικός εμβολιασμός ασθενούς με κακόηθες μελάνωμα, με χρήση αυτόλογων δενδριτικών κυττάρων, φορτισμένων με πεπτίδια των καρκινικών αντιγόνων mage-1 και mage-3»
Κατά τη μελέτη έγινε ανοσοθεραπεία με χρήση δενδριτικών κυττάρων σε ομάδα ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα, με ενθαρρυντικά (πλην παροδικά) αποτελέσματα.

7. ΕΑ22

-Πανεπιστημιακή Δερμ/κή Κλινική, Νοσοκομείο «Α. Συγγρός»
Κεδίκογλου Συμεών
«Η διάγνωση μελανωμάτων και άλλων δερματικών νεοπλασιών κατά την Ημέρα Μελανώματος 2002»
O σημαντικός αριθμός των μελανωμάτων που ανιχνεύθηκαν κατά την Ημέρα Μελανώματος 2002 επιβεβαιώνει τη σημασία του θεσμού αυτού για την πρόληψη και πρώιμη διάγνωση του κακοήθους μελανώματος.

8. ΕΑ27

-Δερμ/κό Τμήμα ΝΙΜΙΤΣ, Αθήνα
Ράλλης Ευστάθιος
«Σπανιότατη εντόπιση βασικοκυτταρικού καρκινώματος σε μεσοδακτύλια πτυχή άκρας χείρας»
Η ανάπτυξη BCC σε περιοχή του δέρματος που στερείται τριχοσμηγματογόνων θυλάκων, καθώς και η απουσία γνωστών προδιαθεσικών παραγόντων από το ιστορικό του περιστατικού, ενισχύει την εμπλοκή και άλλων άγνωστων μηχανισμών στην αιτιοπαθογένεια των δερματικών καρκινωμάτων.

9. ΕΑ33

-Δερμ/κή Κλινική ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη
Σωτηριάδης Δημήτριος
«Τοπική εφαρμογή κρέμας ιμικουιμόδης 5% στην αντιμετώπιση των υποτροπιαζόντων οξυτενών κονδυλωμάτων»
Συμπεραίνεται ότι, παρόλο που ο χρόνος εφαρμογής της κρέμας ιμικουιμόδης 5% είναι σχετικά μακρύς, αποτελεί μία πολύ αποτελεσματική θεραπεία για την αντιμετώπιση των υποτροπιαζόντων οξυτενών κονδυλωμάτων.

10. ΕΑ37

-Μικροβιολογικό Εργαστήριο, Νοσοκομείο «Α. Συγγρός»
-Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Γονόκοκκου
-Εργαστήριο Βακτηριολογίας Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, Αθήνα
Αυγερινού Ελένη
Στο δείγμα γονοκόκκων που μελετήθηκε, τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα επέδειξαν η κεφοταξίμη και η σπεκτινομυκίνη. Oι υψηλές συχνότητες απομόνωσης στελεχών με αντοχή ή μέτρια ευαισθησία στην πενικιλίνη, τετρακυκλίνη ή ερυθρομυκίνη, ή η αύξηση αντοχής τους στις νεότερες κινολόνες, αποθάρρυναν τη χρησιμοποίηση των αντιβιοτικών αυτών για τη θεραπεία της γονόρροιας.

11. EA50

-Γναθοχειρουργική Κλινική, Τμήμα Παθολογικής Ανατομικής, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Σεμερτζίδης Θεμιστοκλής
«Στοματικές εκδηλώσεις σπογγοειδούς μυκητίασης. Αναφορά περίπτωσης»
Με δεδομένη τη βαρύτητα, την κλινική πορεία και την πρόγνωση της νόσου, η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των στοματικών εκδηλώσεων σπογγοειδούς μυκητίασης αποκτά ιδιαίτερη σημασία από κλινικής και διαγνωστικής πλευράς.

12. ΕΑ51
-424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Δερμ/κή Κλινική, Θεσσαλονίκη
Μπάτσιος Πάρις
«Σύνδρομο Graham Little Piccardi Lassner»
Συμπερασματικά, το σύνδρομο Graham Little Piccardi Lassner είναι μία σπάνια οντότητα, αλλά αποδεικνύεται ότι ο θυλακικός λειχήνας παραμένει ένα δύσκολο θεραπευτικά πρόβλημα και όλες οι προτεινόμενες ως τώρα θεραπείες έχουν μερική και παροδική αποτελεσματικότητα.

13. ΕΑ52

-Μικροβιολογικό Εργαστήριο και Πανεπιστημιακή Κλινική, Νοσοκομείο «Α. Συγγρός»
Φραγκούλη Έφη
«Μυκητίαση τριχωτού κεφαλής σε ενήλικες»
Λόγω της άτυπης κλινικής εικόνας της νόσου που συνήθως παρατηρείται στους ενήλικες, απαιτείται επισταμένη κλινική εξέταση και μυκητολογικός έλεγχος για να τεθεί η διάγνωση.

14. ΕΑ54

-Δερμ/κό Τμήμα ΝΓΝ Δυτικής Αττικής, Αθήνα
-Παθολογοανατομικό Τμήμα, Ωνάσειο Καρδιοχειρ/κό Κέντρο, Αθήνα
Τσελέ Ευφροσύνη
«Ασυνήθης μορφή σπογγοειδούς μυκητίασης»
Στην προκειμένη περίπτωση, η σπογγοειδής μυκητίαση εμφανίστηκε με τη μορφή ακροχορδόνων και μελανίζουσας ακάνθωσης, χωρίς αυστηρή εντόπιση στις μείζονες πτυχές.



Σπογγοειδής μυκητίαση.
Oι βλάβες ποικίλουν σε χρώμα και σχήμα.




15. ΕΑ55

-Δερμ/κή Κλινική ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη
Χρυσομάλλης Φώτιος
«Θεραπεία σπογγοειδούς μυκητίασης με από του στόματος χορήγηση Bexarotene»
Παρουσιάζονται 3 ασθενείς με Τ-δερματικό λέμφωμα, στους οποίους χορηγήθηκε από του στόματος Bexarotene. Η απάντηση στη θεραπεία ήταν εντυπωσιακή.

16. ΕΑ62

-Β' Δερμ/κή Κλινική, Παθολογοανατομικό Εργαστήριο, Νοσοκομείο «Α. Συγγρός», Αθήνα
Κοντοχριστόπουλος Γεώργιος
«Διαβρωτικός ομαλός λειχήνας: Θεραπεία με θαλιδομίδη»
Η ταυτόχρονη εμφάνιση διαβρωτικού ομαλού λειχήνα του πέους και αποφλοιωτικής ουλίτιδας αποτελεί σπάνια μορφή της νόσου. Η αντιμετώπιση των ήπιων περιπτώσεων γίνεται με τοπικά κορτικοειδή. Η θαλιδομίδη σε χαμηλές δόσεις αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη εναλλακτική θεραπεία για τις πολύ ανθεκτικές διαβρωτικές μορφές του ομαλού λειχήνα.

17. ΕΑ64

-Δερμ/κή και Αλλεργιολογική Κλινική στο Biederstein, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Rechts de Isar, Μόναχο
Αθανασιάδης Γεώργιος
«Θεραπεία ερπητικής δερματίτιδας με δαψόνη και σιμετιδίνη. Παρουσίαση περιστατικού»
Η σιμετιδίνη ελαττώνει τη μεθαιμοσφαιριναιμία και αυξάνει τα επίπεδα της δαψόνης στο πλάσμα, δίχως αύξηση της αιμόλυσης. Η θεραπεία του περιστατικού με μικρές δόσεις δαψόνης σε συνδυασμό με σιμετιδίνη ,επέτρεψε τον έλεγχο της ΕΔ, χωρίς τις γνωστές παρενέργειες των υψηλών θεραπευτικών δόσεων της δαψόνης.

18. ΕΑ65

-Δερματολογική Κλινική Πανεπιστημίου Πατρών
Σακκάς Θεόφιλος
«Νόσος Fabry. Θεραπεία υποκατάστασης με ανασυνδυασμένη α-γαλακτοσιδάση Α»
Η ενδοφλέβια χορήγηση ανασυνδυασμένης αΓΑ αποτελεί μία ασφαλή και ειδική μορφή θεραπείας, η οποία είναι ικανή να αναστρέψει το παθοφυσιολογικό υπόστρωμα της νόσου Fabry και να προσφέρει στους ασθενείς σημαντικά κλινικά οφέλη και εντυπωσιακή βελτίωση της ποιότητας της ζωής.




Επιμολυνθείσες μυρμηκιές. Παρατηρείται ελαφρό
οίδημα γύρω από τη μυρμηκιά και στοιχεία λεμφαγγειίτιδας.




19. ΕΑ66

-Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης, Κρατική και Πανεπιστημιακή Κλινική
Μαντέκου Λεφάκη Ιωάννα
«Θεραπεία των σμηγματορροϊκών μυρμηκιών με κρέμα ιμικουιμόδης 5%»
Παρουσιάζεται η εξαφάνιση βλαβών σμηγματορροϊκών μυρμηκιών με τοπική χρήση κρέμας ιμικουιμόδης 5%. Σημειώνεται απουσία υποτροπών, ανεκτή τοπική αντίδραση και έλλειψη συστηματικής τοξικότητας.

20. ΕΑ68

-Ενδοκρινολογική Κλινική ΓΝΘ Ιπποκράτειο, Θεσσαλονίκη
-Κρατική Κλινική Νοσοκομείου Αφροδισίων και Δερμ/κών Νόσων, Θεσσαλονίκη
Αναστασιλάκης Αθανάσιος
«Σύγκριση αποτελεσματικότητας καλσιτονίνης και διφωσφονικών στην πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης σε ασθενείς με πέμφιγα»
Η θεραπεία, τόσο με διφωσφονικά όσο και με καλσιτονίνη, εμφανίζεται να είναι αποτελεσματική όσον αφορά στην BMD (οστική πυκνότητα), σε ασθενείς με πέμφιγα που βρίσκονται σε αγωγή με κορτικοστεροειδή, καθώς η πρώτη αύξησε, ενώ η δεύτερη διατήρησε σταθερή την οστική τους πυκνότητα.

21. ΕΑ72

-Δερμ/κή Κλινική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
-Δερμ/κό Ιδ. Ιατρείο Τρίκαλα
-Θωρακοχειρ/κή Κλινική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Σουρλή Φανή
«Εξάνθημα προσομοιάζον με γαγγραινώδες πυόδερμα αποκαλύπτει συστηματικό ερυθηματώδη λύκο»
Αναφέρεται περίπτωση ασθενούς με βλάβη γαγγραινώδους πυοδέρματος, η οποία οδήγησε μετά από εργαστηριακή διερεύνηση στην αποκάλυψη συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.

22. ΕΑ12

-Dhi Medical Group, Αθήνα
Μινωτάκης Κ.
«No Touch. Μία νέα τεχνική στη μεταμόσχευση μαλλιών»
Παρουσιάζεται μία νέα μέθοδος μεταμόσχευσης μαλλιών με την οποία επιλύονται κατά τον καλύτερο τρόπο πολλά προβλήματα στις διάφορες τεχνικές μεταμόσχευσης που εφαρμόζονταν μέχρι τώρα.

 


 

HOMEPAGE