<<< Προηγούμενη σελίδα

Τεχνολογία LHE
(Light and Heat Energy - Φωτοθερμική Ενέργεια)

Θεραπευτική αντιμετώπιση της ακμής

11th Congress of the European Academy of Dermatology and Venereology,
2-6 Oκτωβρίου 2002, Πράγα

Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης πάθηση των τριχοσμηγματογόνων μονάδων. Oι προδιαθεσικοί παράγοντες για την ανάπτυξη της ακμής είναι η αυξημένη παραγωγή σμήγματος, η κερατινοποίηση των πόρων, η ανάπτυξη του βακτηριδίου της ακμής (Propionibacterium acnes) στους τριχοσμηγματογόνους πόρους και η φλεγμονή. O λόγος του αριθμού των βακτηριδίων της ακμής σε ασθενείς με ακμή προς τον αντίστοιχο αριθμό σε άτομα χωρίς ακμή είναι πολύ υψηλός: 15.000:0 στην ηλικία των 11 έως 15, 85.000:590 στην ηλικία των 16 έως 20 και 1:1 σε ηλικία άνω των 21 ετών. Επομένως, οι θεραπευτικές αγωγές που μειώνουν επιλεκτικά την πυκνότητα του πληθυσμού του βακτηριδίου της ακμής, έχουν μεγάλη θεραπευτική αξία.
Το δερματικό βακτηρίδιο της ακμής συνίσταται σε βραδέως αναπτυσσόμενα αναερόβια βακτηρίδια και μπορεί να είναι ανίκανο να πολλαπλασιάζεται σε θυλάκια στα οποία ο ρυθμός έκκρισης σμήγματος είναι υψηλός, καθώς τα τελικά προϊόντα του βακτηριδιακού μεταβολισμού απομακρύνονται με την εκροή σμήγματος. Όταν ένα θυλάκιο αποφράσσεται, συμπεριφέρεται ως κλειστό σύστημα καλλιέργειας, από το οποίο δεν μπορούν να διαφύγουν τα βακτηρίδια και τα τελικά προϊόντα τους. Αυτή ακριβώς η συσσώρευση των προϊόντων σε τοξικά επίπεδα, είναι επιβλαβής για το τοίχωμα του θυλακίου και/ή ενεργοποιεί τη φλεγμονώδη αντίδραση. Το βακτηρίδιο της ακμής προκαλεί την παραγωγή πορφυρίνης ως μέρος του φυσιολογικού του κύκλου ζωής. Από τη στιγμή που η πορφυρίνη εκτίθεται στο ορατό φως γίνεται χημικά δραστική, προκαλώντας φωτοδυναμική αντίδραση και καταλήγει στην καταστροφή του βακτηριδίου της ακμής και στον έλεγχο της λειτουργίας του σμηγματογόνου αδένα.
Τα μόρια της πορφυρίνης απορροφούν φωτόνια στην περιοχή διέγερσης και μεταβαίνουν σε κατάσταση διέγερσης, με αποτέλεσμα τη δημιουργία απλού ατόμου οξυγόνου, που αλληλεπιδρά με τις κυτταρικές μεμβράνες για να καταστρέψει το βακτηρίδιο της ακμής. Παρότι η πορφυρίνη απορροφά φως κυρίως στην περιοχή Soret (400nm), η διείσδυσή του στους ιστούς είναι χαμηλή, συγκριτικά με το μήκος κύματος των 630nm.
Όπως και με οποιαδήποτε άλλη φωτοχημική αντίδραση, η αποτελεσματικότητα της διαδικασίας προσδιορίζεται από το ρυθμό παραγωγής διεγερθέντων μορίων πορφυρίνης, τη συγκέντρωση φωτονίων, τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της χημικής αντίδρασης και το μήκος κύματος των φωτονίων. Για να επιτευχθεί μέγιστη θεραπευτική αποτελεσματικότητα, μπορούν να βελτιστοποιηθούν οι ελεγχόμενες παράμετροι της διαδικασίας της φωτοθεραπείας.
Στόχος αυτής της μελέτης ήταν η διερεύνηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του συστήματος φωτοθεραπείας της ακμής (ClearTouchtm, Radiancy Inc, Orangeburg, NY) που χρησιμοποιεί παλμικό φως και θερμική ενέργεια (LHEtm) για τη θεραπευτική αγωγή της ακμής.



Γυναίκα, τύπος δέρματος ΙΙΙ. Πριν και μετά από δύο LHE συνεδρίες

Υλικό και μέθοδος
Δεκαεννέα ασθενείς (12 γυναίκες και 7 άνδρες, ηλικίας μεταξύ 13 και 28 ετών) με ήπια έως μέτρια ακμή, συμμετείχαν εθελοντικά σε μελέτη διάρκειας 3 μηνών. Πριν την ένταξή τους, οι ασθενείς ή οι κηδεμόνες τους υπέγραψαν έντυπο συγκατάθεσης μετά από ενημέρωση. O πληθυσμός της μελέτης επιλέχθηκε τυχαία από ιδιωτική δερματολογική κλινική του κεντρικού Ισραήλ. Η κλινική αξιολόγηση, η βαρύτητα της ακμής και η ταξινόμηση (κλίμακα κατά Burton) πραγματοποιήθηκαν πριν την αρχική συνεδρία και έναν και δύο μήνες μετά την τελευταία συνεδρία. Επιπλέον, μετά από κάθε συνεδρία καταγράφονταν οι παρενέργειες. Oι ασθενείς δεν είχαν στο παρελθόν ακολουθήσει κάποια άλλη αγωγή για τη θεραπεία της ακμής (από το στόμα, τοπική ή άλλη) και δεν είχαν ιστορικό κάποιας πάθησης. Σε κάθε επίσκεψη, η βελτίωση της κατάστασης του δέρματος αξιολογείτο από τον ασθενή και τον ιατρό.
Η θεραπεία εφαρμοζόταν δύο φορές την εβδομάδα, για διάστημα ενός μηνός, με το σύστημα ClearTouch. Κάθε συνεδρία είχε διάρκεια περίπου 10 λεπτών. Κατά τη διάρκεια κάθε συνεδρίας, εφαρμόζονταν παλμικά κύματα φωτός και θερμότητας που κάλυπταν ολόκληρη την περιοχή θεραπείας. Κάθε παλμικό κύμα είχε μέση ενεργειακή πυκνότητα 3,5J/cm2, πλάτος παλμού 35msec, μήκος κύματος από 430-1.100nm και μέγεθος κηλίδας 22x55nm. Φωτογραφίες των υπό θεραπεία και μη περιοχών λήφθηκαν κατά την έναρξη, τη 2η, 4η, 6η και τελευταία συνεδρία, καθώς και σε επίσκεψη παρακολούθησης.

Αποτελέσματα
Όλοι οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν το πρωτόκολλο της μελέτης χωρίς παρενέργειες. Από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα, οι περισσότεροι ασθενείς επέδειξαν σημαντική μείωση στη βαρύτητα και στον αριθμό των ακνεϊκών βλαβών, συγκριτικά με την έναρξη. Oι μέσοι αρχικοί αριθμοί μη φλεγμονωδών και φλεγμονωδών βλαβών ήταν 11,36 και 7,4 αντίστοιχα. Στο τέλος της περιόδου αγωγής, η ακμή είχε καταπολεμηθεί κατά 63% και 50% στα περιστατικά μη φλεγμονωδών και φλεγμονωδών βλαβών αντίστοιχα. Ένα μήνα μετά την τελευταία συνεδρία, τα ποσοστά αυτά ήταν, αντίστοιχα, 79% και 74%, με περαιτέρω βελτίωση στους δύο μήνες μετά την τελευταία συνεδρία, σε ποσοστό 85% και 87% αντίστοιχα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η βελτίωση ήταν σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. O αριθμός των μη φλεγμονωδών και των φλεγμονωδών βλαβών συνολικά, 2 μήνες μετά την πρώτη συνεδρία, μειώθηκε κατά 90% περίπου, σε σύγκριση με τις αρχικές τιμές.

 

HOMEPAGE