<<< Προηγούμενη σελίδα

Tιμητική εκδήλωση για τον Kαθηγητή κ.
Γεώργιο Λάσκαρη

 

Η Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστήμιο Αθηνών τίμησαν τον Καθηγητή Στοματολογίας της Ιατρικής Σχολής κ. Γεώργιο Λάσκαρη για το συγγραφικό του έργο. Η εκδήλωση έγινε την Τρίτη 20 Μαΐου, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Αντιπρυτάνεως, Ακαδημαϊκών, πολλών Καθηγητών, βουλευτών και πολλών προσκεκλημένων, που ξεπερνούσαν τους 500.
Το έργο του τιμώμενου ανέλυσαν ο Αντιπρύτανης κ. Αντώνης Κουτσελίνης, ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής κ. Χρήστος Κίττας, ο Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας κ. Γεράσιμος Πάγκαλης, ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κ. Crispian Scully και οι Καθηγητές Παθολογίας κ. Θεόδωρος Μουντοκαλάκης και Δερματολογίας κ. Ανδρέας Κατσάμπας. Όλοι οι ομιλητές επεσήμαναν το υψηλό διδακτικό επίπεδο, την τεράστια κλινική εμπειρία, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και το ήθος που διακρίνει τον κ. Λάσκαρη. Επιπλέον, τόνισαν τη μεγάλη συμβολή του στην έρευνα και το τεράστιο συγγραφικό έργο του. Έγινε αναλυτική παρουσίαση των 2 νέων του βιβλίων στην αγγλική γλώσσα, που κυκλοφόρησαν το 2003, το «Color Atlas of Oral Diseases, 3rd edition» και «Periodontal Manifestations of Local and Systemic Diseases» από τους μεγαλύτερους ιατρικούς εκδοτικούς οίκους στον κόσμο (Thieme και Springer Verlag).


Ο Καθηγητής κ. Γεώργιος Λάσκαρης στο βήμα.

Ειδικότερα, ο Αντιπρύτανης κ. Α. Κουτσελίνης, μεταξύ άλλων, είπε «O Καθηγητής Γ. Λάσκαρης έχει μια λαμπρή επιστημονική σταδιοδρομία και πλούσιο συγγραφικό έργο με διεθνή αποδοχή των συγγραμμάτων του, που έχουν καθιερωθεί σε βιβλία αναφοράς, γεγονός που τιμά ιδιαίτερα την ελληνική επιστήμη στο διεθνή χώρο».
O Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής κ. Χ. Κίττας τόνισε: «Το ήθος, το αίσθημα ευθύνης, η διδακτική ικανότητα του κ. Λάσκαρη είναι εξαιρετικά υψηλή και η προσφορά του στον τομέα της Στοματολογίας είναι ανυπολόγιστη. Η παγκόσμια καταξίωση των βιβλίων του, όχι μόνο εδραιώνουν τη διεθνή φήμη του συγγραφέα στον τομέα της Στοματολογίας, αλλά προσδίδουν ιδιαίτερη αίγλη και τιμή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών».
O Διευθυντής του Τομέα Παθολογίας, Καθηγητής κ. Γ. Πάγκαλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Αφοσίωση στο επιστημονικό και διδακτικό έργο, υψηλού επιπέδου συγγραφική δραστηριότητα με παγκόσμια καταξίωση, χαρακτηρίζουν την επιστημονική πορεία του. Έχω την αίσθηση ότι το Πανεπιστήμιο έχει κάνει λίγα για τον κ. Λάσκαρη. Έτσι, η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μία ελάχιστη αναγνώριση στη δική του συμβολή, η οποία θα αφήσει εποχή στον τομέα της Στοματολογίας».
O Καθηγητής και Dean του Πανεπιστημίου του Λονδίνου κ. Crispian Scully τόνισε «Πρόκειται για μοναδική και κορυφαία προσωπικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο που έχει προωθήσει τη Στοματολογία όσο λίγοι. Τα βιβλία του έχουν παγκόσμια αποδοχή και όλοι μας έχουμε διδαχθεί πάρα πολλά από τον κ. Λάσκαρη.». Είπε ακόμη, ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου να διδάξει σ' αυτό ο κ. Λάσκαρης και του επέδωσε διορισμό ως Επισκέπτη Καθηγητή του Προέδρου του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Sir Derek Roberts.
O Καθηγητής Παθολογίας κ. Θ. Μουντοκαλάκης ανέφερε: «Με σταδιοδρομία εδραιωμένη σε στέρεη βάση, με διεθνή αναγνώριση και πλούσιο ερευνητικό έργο, ο κ. Λάσκαρης διατηρεί τη σεμνότητα, την ευπροσηγορία, την εντιμότητα και την καλλιέργεια ενός άξιου Πανεπιστημιακού Δασκάλου. Το βιβλίο του Color Atlas of Oral Diseases είναι άξιο να παρουσιασθεί στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια έκδοση με παγκόσμια απήχηση που κάνει υπερήφανα όλα τα μέλη της Ακαδημαϊκής μας κοινότητας...».
O Καθηγητής Δερματολογίας κ. Α. Κατσάμπας είπε μεταξύ άλλων: «Προσέδωσε Παγκόσμια αίγλη στο Στοματολογικό Τμήμα της Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου «Α. Συγγρός», του οποίου είναι και ιδρυτής. Το βιβλίο του Periodontal Manifestations of Local and Systemic Diseases είναι μοναδικό, με υψηλού επιπέδου κείμενο και άψογη εικονογράφηση. Η ελληνική ιατρική είναι υπερήφανη που ένα επίλεκτο μέλος της με τα βιβλία του, την προβάλλει με τον πιο αξιόπιστο τρόπο σε όλο τον κόσμο».
Στην αντιφώνησή του ο κ. Γ. Λάσκαρης, αφού απέδωσε τιμή στους δασκάλους του, τους συνεργάτες του, τους φοιτητές και συναδέλφους, μεταξύ άλλων είπε: «Το όραμα της πανεπιστημιακής πορείας πρέπει να οριοθετείται από αφοσίωση και προσφορά προς την επιστήμη, το φοιτητή, τον άνθρωπο και την κοινωνία. Καθήκον του πανεπιστημιακού δασκάλου και ιδιαίτερα του ιατρού, είναι να παράγει γνώση μέσα από την έρευνα, να μεταλαμπαδεύει τη γνώση αυτή στο φοιτητή και το συνάδελφο και τέλος, να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον πάσχοντα συνάνθρωπο και όλα αυτά μέσα σ' ένα κλίμα αρετής, ευθύνης και συνεχούς εργασίας... Η διαρκής και επίμονη επιστημονική εργασία, η αγάπη, η αφοσίωση και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στο φοιτητή και το συνάδελφο ιατρό και οδοντίατρο αποτέλεσαν τον καμβά πάνω στον οποίο στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε το συγγραφικό μου έργο... O Στοματολόγος, πέραν των βασικών οδοντιατρικών γνώσεων, πρέπει απαραίτητα να διαθέτει στέρεη ιατρική παιδεία, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στα εκπαιδευτικά του καθήκοντα και στις υποχρεώσεις του απέναντι στον ασθενή».

 

HOMEPAGE