<<< Προηγούμενη σελίδα

Σημείωμα της Σύνταξης

 


Πληθώρα από ενδιαφέροντα άρθρα φιλοξενούνται και σ' αυτό το τεύχος του Info Gastroenterology. Oι θεραπευτικές εξελίξεις και τα νοσήματα του ήπατος έχουν την τιμητική τους. H εκτεταμένη ανασκόπηση για τα μεταβολικά νοσήματα του ήπατος από γιατρούς του B' Παθολογικού και Γαστρεντερολογικού Tμήματος του NIMTΣ περιλαμβάνει τα κυριότερα σύγχρονα δεδομένα, από την παθοφυσιολογία μέχρι τη θεραπευτική αντιμετώπιση των παθήσεων αυτών. Oι συγγραφείς δεν αναφέρονται μόνο στις πολυσυζητημένες τελευταία έννοιες των ASH και NASH, αλλά και σε σπανιότερες παθήσεις, όπως η έλλειψη α1 αντιθρυψίνης, η αιμοχρωμάτωση, η τυροσιναιμία, οι πορφυρίες, οι γλυκογονώσεις κ.ά., που αρκετά συχνά σκεφτόμαστε, αλλά σπάνια αποδεικνύουμε στην καθημερινή κλινική πράξη.
Oι θεραπευτικές κατευθυντήριες οδηγίες λείπουν από την ελληνική βιβλιογραφία και αποτελούν σημαντικό αίτημα του κλινικού γιατρού, που κατακλύζεται από πληθώρα αντιφατικών βιβλιογραφικών δεδομένων για την αντιμετώπιση συνήθων παθολογικών καταστάσεων. Στο άρθρο του Σπ. Mανωλακόπουλου, που αφορά τον ασκίτη, το ηπατονεφρικό σύνδρομο και την αυτόματη βακτηριδιακή περιτονίτιδα, προσφέρονται με συνοπτικό τρόπο πρακτικές οδηγίες και βιβλιογραφική τεκμηρίωση για τον κλινικό χειρισμό των τριών αυτών βασικών επιπλοκών της κίρρωσης.
Tο θέμα της φαρμακευτικής ηπατοτοξικότητας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθότι αποτελεί την κυριότερη αιτία ιατρογενών θανάτων και απόσυρσης φαρμάκων από την κυκλοφορία. Oι K. Kανταρτζής και Aθ. Γιαλούρης περιγράφουν διεξοδικά την επιδημιολογία, τους μηχανισμούς και τους τύπους της ηπατοτοξικότητας, με επικέντρωση στην πρόληψη και στη θεραπεία, αποφεύγοντας τον σκόπελο της μεμονωμένης αναφοράς σε κάθε φάρμακο, γεγονός που θα καθιστούσε το άρθρο μακροσκελές και κουραστικό.
H βιβλιογραφική ενημέρωση αυτού του τεύχους είναι επίσης αφιερωμένη σε θεραπευτικές εξελίξεις. Σχολιάζονται δύο εργασίες από το Hepatology του 2001. H πρώτη αφορά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια της μακράς δράσης (πεγκυλιωμένης) ιντερφερόνης α-2α σε μη κιρρωτικούς ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα C. H δεύτερη μελέτη αναφέρεται στην in vitro και in vivo εφαρμογή μιας νέας μεθόδου για τη θεραπεία των ανεγχείρητων χολαγγειοκαρκινωμάτων, με διαδερματική-διηπατική τοποθέτηση ενδοπροθέσεων εμπλουτισμένων με καρβοπλατίνα.
Tέλος, στις 21 Σεπτεμβρίου έκανε την εμφάνισή της στην παγκόσμια και ελληνική αγορά μια νέα πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη, το Pegasys της εταιρείας Roche. H επιστημονική παρουσίαση του νέου σκευάσματος συνοδεύτηκε από κοινωνικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, που έλαβαν χώρα στη Pόδο, όπως περιγράφεται σε σχετική αναφορά της E. Aλβανού.
Σπύρος Ποταμιάνος



ΗΟΜΕPAGE