<<< Προηγούμενη σελίδα

27-29 Νοεμβρίου 2003, Πολεμικό Μουσείο
Ετήσιο Διεθνές Σεμινάριο Θεραπευτικής
Ενδοσκόπησης Πεπτικού


ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΣΥΜΒΟΥΛΑΚΗΣ, ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΜΠΕΡΓΕΛΕ
Β΄ Γαστρεντερολογική Κλινική, Ευαγγελισμός



Το σεμινάριο, ο πλήρης τίτλος του οποίου είναι "ESGE-ESGENA Live demonstration course-Advances in therapeutic endoscopy" είχε ως σκοπό, μέσω της επίδειξης απλών αλλά και συνθέτων ενδοσκοπικών τεχνικών από καθιερωμένους Επεμβατικούς Ενδοσκόπους, να καταδειχθούν οι προϋποθέσεις, ο εξοπλισμός και οι τεχνικές ασφαλούς και αποτελεσματικής ενδοσκοπικής θεραπείας σε κοινά, αλλά και πλέον εξειδικευμένα γαστρεντερολογικά περιστατικά.
Για πρώτη φορά, το σεμινάριο φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, μετά από πρωτοβουλία του διευθυντή της Β΄ Γαστρεντερολογικής κλινικής αναπληρωτή καθηγητή Αλέξανδρου Αυγερινού, ο οποίος ήταν και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, επικουρούμενος από τους αντιπροέδρους καθηγητή Α. Αρχιμανδρίτη, αναπληρωτή καθηγητή Ν. Ευγενίδη και τον διευθυντή του ΕΣΥ Ν. Σκανδάλη, και τέθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γαστρεντερολογικής Εταιρίας, του ενδοσκοπικού τμήματος της ΕΓΕ, της Επαγγελματικής Ένωσης Γαστρεντερολόγων Ελλάδας και της Επιστημονικής Επιτροπής του νοσοκομείου "Ο Ευαγγελισμός".
Συντονιστής του σεμιναρίου ήταν ο διεθνούς φήμης καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βατικανού Guido Costamagna, ο οποίος κατεύθυνε τους καθιερωμένους στον τομέα τους Massimiliano Mutignani (Ιταλία), Olivier Lemoine (Βέλγιο), Andrej Nowak (Πολωνία), Serag Zakaria (Αίγυπτος) και Bertrand Napoleon (Γαλλία).
Τους προαναφερθέντες ξένους ειδικούς πλαισίωσαν οι εκλεκτοί Έλληνες συνάδελφοι Α. Αρμόνης, Κ. Γκούμας, Κ. Μάρκογλου, Χ. Μαυρογιάννης και Σ. Ποταμιάνος, ενώ η ευθύνη του νοσηλευτικού σκέλους μοιράστηκε μεταξύ των Sylvia Lahey (Ολλανδία), Christine Peterson (Ολλανδία), Pilar-Perez Rojo (Ισπανία) και των Ελληνίδων Αικ. Καραδήμα, Β. Κατσιλάκη και Ε. Βιέννα.
Το ανωτέρω επιτελείο Ελλήνων και ξένων επιστημόνων φιλοδόξησε και πέτυχε να παράσχει επίδειξη ποικιλίας ενδοσκοπικών τεχνικών, όπως ERCP για τη θεραπεία λιθίασης των χοληφόρων και του παγκρεατικού πόρου, της τοποθέτησης ενδοπροσθέσεων σε στενώσεις των χοληφόρων και του παγκρεατικού πόρου, της αιμόστασης σε περίπτωση κιρσικής και μη κιρσικής αιμορραγίας ανωτέρου πεπτικού, των πολυποδεκτομών και του ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος.
Το πρόγραμμα επίσης περιλάμβανε διαλέξεις που κάλυπταν τη θεωρητική και τις σύγχρονες απόψεις της βιβλιογραφίας των επιδεικνυούμενων τεχνικών.
Στο σεμινάριο ενεγράφησαν 375 Έλληνες και ξένοι ιατροί και νοσηλευτές, οι οποίοι και παρακολούθησαν από το συνεδριακό χώρο του Πολεμικού Μουσείου, την απευθείας επίδειξη των επεμβατικών τεχνικών που λάμβαναν χώρα στο ενδοσκοπικό τμήμα του νοσοκομείου "Ο Ευαγγελισμός".
Η δεξίωση υποδοχής που σηματοδότησε και την τυπική έναρξη του σεμιναρίου, ξεκίνησε με τις προσφωνήσεις του προέδρου της ESGE A. Nowak, του καθηγητή Costamagna και του καθηγητή Σ. Ράπτη, ως επιτίμου προέδρου του σεμιναρίου, και ακολούθησε ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή Σ. Λαδά για την ηθική στη Γαστρεντερολογία.
Το επόμενο πρωί ξεκίνησε ο μαραθώνιος των ενδοσκοπικών πράξεων, που, όπως ήδη αναφέρθηκε, έλαβε χώρα στο ενδοσκοπικό τμήμα της Α΄ και Β΄ Γαστρεντερολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού και οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν, μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης, από τη μεγάλη συνεδριακή αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου.
Το πρωινό πρόγραμμα ERCP περιλάμβανε ένα περιστατικό μετεγχειρητικής στένωσης του κοινού χοληδόχου πόρου και ένα περιστατικό χοληδοχολιθίασης. Και τα δύο αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τον M. Mutogmani, με τοποθέτηση πλαστικών ενδοπροσθέσεων του κοινού χοληδόχου πόρου και αφαίρεση των λίθων με basket, αντίστοιχα.
Σε διπλανή αίθουσα ενδοσκοπήσεων, ο καθηγητής Zakaria επέδειξε τεχνικές διαστολής οισοφαγικής πεπτικής στένωσης με κηρία και απολίνωσης κιρσών οισοφάγου, σε ασθενή πάσχοντα από αλκοολική κίρρωση ήπατος.
Παράλληλα, ο Ol. Lemoine επέδειξε εκτομή ευμεγέθους πολύποδα σιγμοειδούς κόλου, με εφαρμογή endo-loop και βροχου-πολυπεκτομής.
Ενδιαμέσως των ενδοσκοπικών πράξεων, το κοινό παρακολούθησε ομιλία του προέδρου της ESGE, Nowak, με θέμα την ενδοσκοπική αντιμετώπιση οξείας λιθιασικής παγκρεατίτιδας, ενώ ταυτόχρονα σε διπλανή αίθουσα, οι νοσηλεύτριες παρακολούθησαν ομιλία της Ch. Petersen με θέμα την εκπαίδευση των νοσηλευτριών ενδοσκοπικών τμημάτων στην Ευρώπη.
Η μεσημβρινή παρουσίαση ξεκίνησε με ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή Αυγερινού, με θέμα την αντιμετώπιση της μη κιρσικής αιτιολογίας αιμορραγίας του ανώτερου πεπτικού (ESGE) και της Perez-Rojo για την παρακολούθηση και την καταστολή του ασθενούς (ESGENA). Ο κ. Αυγερινός παρουσίασε τα σύγχρονα δεδομένα σχετικά με τη συμβολή της φαρμακευτικής αντιμετώπισης της γαστρορραγίας και ειδικά το ρόλο της σωματοστατίνης σε σοβαρές περιπτώσεις.
Στην αίθουσα ERCP, ο καθηγητής Costamagna τοποθέτησε μεταλλική ενδοπρόσθεση κ.χ.π. σε ασθενή πάσχοντα από Ca κεφαλής παγκρέατος που προκαλούσε αποφρακτικό ίκτερο, ενώ σε 2ο περιστατικό που αφορούσε σε μετεγχειρητική διαφυγή από τον κυστικό πόρο, αφαίρεσε τα προϋπάρχοντα από τριμήνου πλαστικά stent και σκιαγραφώντας το χοληφόρο δένδρο, τεκμηρίωσε τη διόρθωση της βλάβης.
Σε διπλανές αίθουσες ενδοσκοπήσεων, ο καθηγητής Zakaria αφαίρεσε ευμεγέθη πολύποδα σιγμοειδούς με χρήση endo-loop και βρόχου και ο Ol. Lemoine καυτηρίασε αγγειοδυσπλασίες παχέος εντέρου σε ασθενή με ΧΝΑ, χρησιμοποιώντας Argon Plasma Coagulation.
Mετά τη διακοπή για γεύμα, ακολούθησε η τοποθέτηση ενός ακόμα μεταλλικού stent στον κ.χ.π. ασθενούς πάσχοντος από χολαγγειοκαρκίνωμα, από τον M. Mutignani, η μυοτομή με τη χρήση APC ενός εκκολπώματος Zenker οισοφάγου από τον καθηγητή Costamagna και η σταδιοποίηση περιφερικού χολαγγειοκαρκινώματος με τη χρήση ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος από τον B. Napoleon.
H πρώτη ημέρα του σεμιναρίου έκλεισε με ομιλία του καθηγητή Zakaria με θέμα την ενδοσκοπική διάγνωση και τη θεραπεία της πυλαίας υπέρτασης (ESGE) και της Ch. Petersen για το πλαίσιο των νοσηλευτικών καθηκόντων (ESGENA).
Τo βράδυ, στο ξενοδοχείο Caravel, δόθηκε το επίσημο δείπνο του σεμιναρίου, με χαιρετισμούς του καθηγητή Nowak και του αναπληρωτή καθηγητή Αυγερινού.
Η 2η και τελευταία ημέρα του σεμιναρίου ξεκίνησε με ομιλίες του B. Νapoleon για το ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα (ESGE) και του Σ. Μανωλακόπουλου για τον καθαρισμό και την αποστείρωση των ενδοσκοπικών οργάνων (ESGE/ESGENA). Ο κ. Μανωλακόπουλος τόνισε τη σημασία του μηχανικού καθαρισμού των οργάνων πριν λάβει χώρα ο καθαρισμός στα αυτοματοποιημένα πλυντήρια.
Στην αίθουσα ERCP, ο Μ. Mutignani τοποθέτησε 4 πλαστικές ενδοπροσθέσεις στο στενωμένο μετεγχειρητικά κ.χ.π. ασθενούς και αφαίρεσε από τον κ.χ.π. έτερου ασθενούς, 4 ευμεγέθεις λίθους με basket, μετά σφιγκτηροτομή. Παράλληλα, ο Ol. Lemoine αφαίρεσε πολύποδα σιγμοειδούς κόλου με βρόχο και ο καθηγητής Costamagna καυτηρίασε με APC πολυάριθμες αγγειοδυσπλασίες ορθού.
Οι μεσημβρινές ομιλίες είχαν ως θέμα την ενδοσκοπική αντιμετώπιση επιπλοκών ενδοσκοπικών πράξεων από τον καθηγητή Costamagna (ESGE) και την υγεία και ασφάλεια στην ενδοσκόπηση από την Perez-Rojo (ESGENA).
Aμέσως μετά, ο M. Mutignani τοποθέτησε ρινοπαγκρεατικό καθετήρα σε ασθενή με πολυάριθμους ευμεγέθεις λίθους παγκρεατικού πόρου, ο B. Νapoleon ανέδειξε απεικονιστικά με τη χρήση ενδοσκοπικού υπερηχογραφήματος 2 περιστατικά με ψευδοκύστη παγκρέατος και παγκρεατική μάζα, ενώ ο καθηγητής Nowak αφαίρεσε πολύποδα εγκαρσίου κόλου με βρόχο.
Στο απογευματινό πρόγραμμα, ο καθηγητής Costamagna υπέβαλε σε ERCP ασθενή, με ανώδυνο αποφρακτικό ίκτερο. Με βάση την ακτινολογική εικόνα τέθηκε η διάγνωση χολαγγειοκαρκινώματος, οπότε και προχώρησε σε λήψη κυτταρολογικού υλικού με ψήκτρα.
Ο B. Napoleon σταδιοποίησε με τη χρήση EUS, μία περίπτωση παγκρεατικού καρκίνου και ο καθηγητής Nowak επέδειξε, για άλλη μια φορά, την τεχνική ενδοσκοπικής απολίνωσης κιρσών οισοφάγου.
Η τελευταία πράξη του σεμιναρίου έλαβε χώρα στο συνεδριακό χώρο του Πολεμικού Μουσείου, όπου και το κοινό συμμετείχε σε ενδοσκοπικό Quiz που τέθηκε με τη βοήθεια video από τον καθηγητή Costamagna.
Πρώτευσαν oι συνάδελφοι Γαστρεντερολόγοι κ.κ. Ευγενίου και Πούλου, που επιβραβεύθηκαν με τη δωρεάν παρακολούθηση των φετινών ενδοσκοπικών σεμιναρίων των καθηγητών Cremer στο Βέλγιο και Costamagna στην Ιταλία.
Ακολούθως, έλαβαν το λόγο ο πρόεδρος της ESGE, καθηγητής Nowak, ο καθηγητής Costamagna και ο αναπληρωτής καθηγητής Αυγερινός, που ομοθύμως εξέφρασαν την πλήρη ικανοποίησή τους, τόσο για το θεωρητικό και ενδοσκοπικό σκέλος του σεμιναρίου, όσο και για την ανταπόκριση του συμμετέχοντος ιατρικού και νοσηλευτικού κοινού.
Κλείνοντας, πιστεύουμε ότι το διήμερο αυτό προσέφερε σε αυτούς που το παρακολούθησαν, υψηλοτάτου επιπέδου επίδειξη ενδοσκοπικών τεχνικών, που συνοδεύθηκαν από τη συγκροτημένη και επίκαιρη θεωρητική τεκμηρίωσή τους, από ιατρούς που δικαίωσαν τη φήμη τους ως μερικών εκ των κορυφαίων στον τομέα τους.


ΗΟΜΕPAGE