<<< Προηγούμενη σελίδα

15ο Παγκόσμιο Συνέδριο
Τραυματισμών και Ασφάλειας στο Σκι

 

Αθανάσιoς Ζαχαρoπoυλoς
Oρθοπαιδικός Χειρουργός, ΓΝ Άμφισσας, National Secretary της ISSS

Το 15ο Παγκόσμιο Συνέδριο της International Society for Skiing Safety (ISSS) πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, από 27 Απριλίου έως 2 Μαΐου 2003, στο St. Moritz/ Pontresina της Ελβετίας.
Η ISSS δραστηριοποιείται εδώ και 30 περίπου χρόνια στον τομέα της ασφάλειας των χειμερινών αθλημάτων. Μέλη της είναι κυρίως Oρθοπαιδικοί και άλλοι ιατροί, αλλά και εμβιομηχανικοί, προπονητές και αθλητές και όλοι όσοι μοιράζονται ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον: να μειώσουν τον αριθμό των τραυματισμών από τα χειμερινά σπορ αυξάνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα διασκέδασης όσων παίρνουν μέρος. Ιδρύθηκε το 1974, με πρωτοπόρο τον καθηγητή Ejnar Eriksson, και πραγματοποιεί έκτοτε ένα παγκόσμιο συνέδριο κάθε δύο χρόνια, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα και τοπικά συνέδρια. Ιδρυτικός σκοπός της Εταιρείας είναι η μελέτη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και των τύπων των τραυματισμών στα αθλήματα της χιονοδρομίας και η προαγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο των κανόνων ασφαλείας και των μέτρων προστασίας από τους τραυματισμούς αυτούς.
Το συνέδριο έφερε κοντά ερευνητές από χιονοδρομικά κέντρα όλου του κόσμου που μοιράστηκαν τη γνώση τους και την επιστημονική τους έρευνα στον τομέα των τραυματισμών στις χιονοδρομίες. Oι θεματολογικές ενότητες που απασχόλησαν αυτό το συνέδριο ήταν: η επιδημιολογία και η στατιστική των τραυματισμών, η πρόληψή τους (εκστρατείες ασφάλειας και εκπαίδευση), η εμβιομηχανική τους και ο σχεδιασμός του εξοπλισμού σε σχέση με την ασφάλεια. Oι ενότητες αυτές καλύφθηκαν με 9 κεντρικές διαλέξεις, 3 instructional courses, 61 παρουσιάσεις εργασιών υπό τη μορφή διαλέξεων και 13 αναρτημένα posters. Τα θέματα που κυρίως απασχόλησαν τη συζήτηση ήταν: η εξέλιξη στο σχεδιασμό των πέδιλων, της μπότας και των δεστρών στο σκι και τα προβλήματα τραυματισμών που προκύπτουν από αυτή, ο συνεχώς αυξανόμενος πληθυσμός των ασχολούμενων με το snowboard και το skiboard (δυο αθλητικές δραστηριότητες που συνδέονται σαφώς με αυξημένο ποσοστό τραυματισμών) και η χρήση ή όχι κράνους και προστατευτικών γαντιών, καθώς και η αποτελεσματικότητά τους. Το συνεχιζόμενο όμως πρόβλημα των πολύ συχνών ρήξεων του ΠΧΣ μονοπώλησε τις περισσότερες φορές τη συζήτηση, καθώς οι ερευνητές προσπαθούν να βρουν τρόπους για να μειώσουν την επίπτωσή τους στο αλπικό σκι.
Στα αξιοσημείωτα του συνεδρίου ήταν η (για πρώτη φορά) συμμετοχή Ελλήνων με εργασίες, εντυπωσιάζοντας τους ξένους συναδέλφους, που σχεδόν αγνοούσαν την ύπαρξη χιονοδρομικών κέντρων στην Ελλάδα. Η εργασία με τίτλο «Τύποι τραυματισμών στο σκι και στο snowboard - η Ελληνική εμπειρία» (Α. Ζαχαρόπουλος, Ν. Τζανακάκης, Α. Μήτσου - ΓΝ Άμφισσας) παρουσιάστηκε με τη μορφή διάλεξης, ενώ οι εργασίες «Παράγοντες κινδύνου στο σκι και στο snowboard στην Ελλάδα» (Α. Ζαχαρόπουλος, Ν. Τζανακάκης, Α. Μήτσου - ΓΝ Άμφισσας) και «Ρήξεις μηνίσκου. Κόπωση ή τραυματισμός; Μια εμβιομηχανική και ιστορική μελέτη» (Α. Δήμας, Α. Βαράτσος, Α. Φόρτης, Β. Κωστόπουλος, Ζ. Μήλης, Α. Λαμπράκης - ΓΝ Τρίπολης» παρουσιάστηκαν με τη μορφή poster.
Η τελευταία ημέρα του συνεδρίου καλύφτηκε ως specialty day με θέμα: «Κακώσεις του χόνδρου - Ανακατασκευή των ιστών και εμβιομηχανική» με συντονιστές τους καθηγητές F.H. Fu και J. Huar από το Πανεπιστήμιο του Pittsburg. Στα παρελκόμενα του συνεδρίου ήταν και η ταυτόχρονη διεξαγωγή των 30ων Παγκόσμιων Ιατρικών Αγώνων Χιονοδρομίας.
Το πολύ καλά οργανωμένο κοινωνικό πρόγραμμα του συνεδρίου περιελάμβανε επισκέψεις σε χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων, την ολοήμερη επίσκεψη στους αμπελώνες της κοιλάδας Veltin στην Ιταλία και στην οινοποιία La Gatta, και το επίσημο δείπνο που πραγματοποιήθηκε στη κορυφή του χιονοδρομικού κέντρου Corvatsch (σε υψόμετρο 3.300 μέτρων) με επίσκεψη στο εσωτερικό ενός παγετώνα και τη δυνατότητα για νυκτερινό σκι.
Το επόμενο συνέδριο της ISSS θα πραγματοποιηθεί από 17 έως 23 Απριλίου 2005 στη Niigita της Ιαπωνίας.
Πληροφορίες τόσο για το επόμενο συνέδριο όσο και για τα προηγούμενα, τις περιλήψεις των παρουσιάσεων αυτού του συνεδρίου όσο και γενικές πληροφορίες για την ISSS μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να βρει στην ιστοσελίδα www.skiingISSS.com ή επικοινωνώντας με τον Αθανάσιο Ζαχαρόπουλο στην ηλεκτρονική διεύθυνση docthaz@otenet.gr .

 

ΗΟΜΕPAGE