Καρκίνoς τoυ Πνεύμoνα
Oι Πνευμoνoλόγoι συστρατεύoνται

Προσαρμογή - Mετάφραση: ΠETPOΣ OIKONOMIΔHΣ
Eιδικευόμενος Πνευμονολόγος, NNΘ


<<< Προηγούμενη σελίδα


Καταγόμενη από μια παγκόσμια πανδημία, τη φυματίωση, η Πνευμονολογία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μια καινούργια εφιαλτική διαπίστωση: οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα πολλαπλασιάζονται με επιδημικούς ρυθμούς και τα χθεσινά φυματιολογικά κρεβάτια μεταβάλλονται σημέρα σε ογκολογικά.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, χρειάστηκαν στην πατρίδα μας πολλές δεκαετίες προκειμένου να οργανωθεί η εκπαίδευση νέων Φυματιολόγων.
Σήμερα, τα πράγματα τρέχουν. Η διαπίστωση ότι ο σημερινός Πνευμονολόγος πρέπει να αντιμετωπίσει τον ασθενή με πνευμονικό καρκίνο, από τη διάγνωση μέχρι τη φαρμακευτική αντιμετώπιση, αποτελεί πια κοινό τόπο.

Η Ομάδα Καρκίνου Πνεύμονα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ), σε συνεργασία με τη Θωρακοχειρουργική Ομάδα, οργάνωσε και φέτος το 4ο Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο για τον Πρωτοπαθή Καρκίνο του Πνεύμονα. Η διημερίδα έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο του 251 ΓΝΑ, στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2003 και μεταδόθηκε με πρόγραμμα τηλεϊατρικής στη Θεσσαλονίκη. Σκοπός του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση και ενημέρωση των συναδέλφων σε θέματα σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία της σύγχρονης μάστιγας. Το πρόγραμμα αγκάλιασε το σύνολο σχεδόν των θεμάτων της Ογκολογίας του αναπνευστικού: από τη Μοριακή Βιολογία μέχρι την παρηγορητική θεραπευτική προσέγγιση και από την απεικόνιση μέχρι τη χειρουργική θεραπεία.
Μια φιλόδοξη διοργάνωση που συγκαταλέγεται στο σχεδιασμό της ΕΠΕ για τον καινούργιο χρόνο, είναι η διοργάνωση ενός διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου για τη χημειοθεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, μέσα στην άνοιξη του 2004, και οι ακριβείς ημερομηνίες πρόκειται σύντομα να καθοριστούν. Θα κληθούν διαπρεπείς ξένοι επιστήμονες και Έλληνες συνάδελφοι με εμπειρία στο θέμα. Το πρόγραμμα του σεμιναρίου απευθύνεται στους ειδικευόμενους Πνευμονολόγους και σε όσους συναδέλφους επιθυμούν να αποκτήσουν θεωρητική γνώση, αλλά και πρακτική δεξιότητα στην εφαρμογή της χημειοθεραπείας στην καθημερινή, κλινική πράξη. Οι βασικές αρχές της χημειοθεραπείας, τα φάρμακα, ο τρόπος δράσης τους, οι αναμενόμενες και οι ανεπιθύμητες ενέργειές τους, η αντιμετώπιση της τοξικότητάς τους, η επιλογή και η χορήγηση των σύγχρονων χημειοθεραπευτικών σχημάτων, καθώς και οι πληροφορίες για την αποτελεσματικότητά τους από την τρέχουσα βιβλιογραφία, θα αποτελέσουν μερικά μόνο από τα θέματα του προγράμματος. Ίσως σε καμία από τις υπόλοιπες παθήσεις του αναπνευστικού δεν σημειώνονται τόσο ραγδαίες εξελίξεις, όσο στην έρευνα του πνευμονικού καρκίνου. Η απόκτηση, λοιπόν, εποπτείας επάνω στις τρέχουσες εξελίξεις κρίνεται απαραίτητη για την παρακολούθηση και την εφαρμογή των νέων διαγνωστικών και θεραπευτικών δεδομένων, όταν αυτά διαβούν τα σύνορα της πατρίδας μας.

 




ΗΟΜΕPAGE