<<< Προηγούμενη σελίδα

Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη
και σεξουαλικότητα


Μελέτη αποδεικνύει ότι τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη
επιδρούν στη σεξουαλική ζωή των ηλικιωμένων ανδρών
Μία νέα μελέτη των ερευνητών της Πανεπιστημιακής Ιατρικής και Οδοντιατρικής Κλινικής στο New Jersey (UMDNJ) δείχνει ότι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη όχι μόνο προκαλεί προβλήματα του ουροποιητικού, αλλά συνδέεται με σεξουαλική δυσλειτουργία σε άνδρες ηλικίας 50-80ετών.
Η μελέτη συμπεριέλαβε 14.000 ερωτηθέντες άνδρες στις ΗΠΑ και σε 6 Ευρωπαϊκές χώρες και απέδειξε ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των προβλημάτων του ουροποιητικού και διαταραχών στύσης, που συνδέονται με την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη ή τη διόγκωση του προστάτη, δήλωσε ο Dr. Raymond C. Rosen, Καθηγητής Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής του UMDNJ-Robert Wood Johnson.
Ο Dr. Rosen ανέφερε τα μέχρι την 25η Φεβρουαρίου του 2002 ευρήματα της έρευνας, στα πλαίσια του XVIIου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ουρολογίας στο Birmingham, της Βρετανίας. "Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που διεξήχθη ποτέ για την εκτίμηση της σεξουαλικότητας και του προστάτη σε ηλικιωμένους άνδρες" δήλωσε, "που συμπεριέλαβε συμμετέχοντες από την Αμερική, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία".
"Η έρευνα αποδεικνύει καθαρά ότι η σεξουαλικότητα είναι σημαντικός παράγοντας ποιότητας ζωής για τους άνδρες αυτής της ηλικίας" και συμπλήρωσε: "83% των συμμετεχόντων στη μελέτη δήλωσαν σεξουαλική δραστηριότητα στη διάρκεια των τεσσάρων προηγούμενων εβδομάδων και 65% των συμμετεχόντων ηλικίας άνω των 70 ετών δήλωσαν ότι είναι ακόμα σεξουαλικά ενεργοί."
Η σημαντικότατη αυτή μελέτη δείχνει επίσης καθαρά τη σχέση μεταξύ της σοβαρότητας των συμπτωμάτων της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και της σεξουαλικής δυσλειτουργίας, δήλωσε ο Dr Rosen. "Η υπερπλασία του προστάτη αποτελεί τον πλέον συνήθη καλοήθη όγκο στους άνδρες και τη συχνότερη αιτία παρεμπόδισης της ούρησης σε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών. Πράγματι, 90% των συμμετεχόντων στην έρευνα αυτή δήλωσαν ότι επηρεάζονται με διάφορους τρόπους από τα συμπτώματα αυτά, με πλέον συχνότερη τη νυκτουρία, δηλαδή την ανάγκη ούρησης κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Πλέον του 30% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι βίωσαν μικρότερες ή σοβαρότερες διαταραχές του ουροποιητικού. Η σεξουαλική δραστηριότητα αυτής της ομάδας παρουσιάστηκε μειωμένη κατά 36-53% έναντι των ανδρών που δεν παρουσίαζαν συμπτώματα. Το 50% των ανδρών αυτών ανέφερε προβλήματα στύσης και το 10% αδυναμία στύσης. Τα ποσοστά αυτά είναι 67% και 16% αντίστοιχα για τους άνδρες που εμφανίζουν μέτρια συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και 82% και 28% αντίστοιχα για άνδρες με σοβαρά συμπτώματα ΚΥΠ, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Τα αποτελέσματα επίσης έδειξαν ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ της σοβαρότητας της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη και των διαταραχών εκσπερμάτισης. Το 47% των ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα, ηλικίας 50 ως 80 ετών, ανέφερε διαταραχές εκσπερμάτισης και το 5% δήλωσε ολική απουσία εκσπερμάτισης.
"Ένα ακόμη εύρημα της έρευνας αυτής που κρούει τον κώδωνα", κατά τον Dr. Rosen, "είναι το γεγονός ότι παρά την αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους, μόνο 20% των συμμετεχόντων που αντιμετώπιζαν συμπτώματα του ουροποιητικού αναζήτησε επίλυση του προβλήματος".
Σύμφωνα με την έρευνα:
- Μόνο το 11% των ανδρών ηλικίας 50-60 ετών με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη αναζήτησε ιατρική φροντίδα έναντι του 32% των ανδρών ηλικίας 70-80 ετών.
- Περισσότερο οι Ευρωπαίοι (24%) φαίνεται ότι ζητούν ιατρική συμβουλή για τα συμπτώματα του ουροποιητικού παρά οι Αμερικανοί (15%).
"Οι άνδρες θα έπρεπε να αναζητούν ιατρική συμβουλή και αγωγή γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις, οι διαταραχές αυτές μπορούν να διορθωθούν με φαρμακευτική αγωγή ή μικρή επέμβαση", είπε ο Dr Rosen. "Επιπλέον, οι ιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τους και τις σεξουαλικές ανάγκες των ηλικιωμένων ανδρών που προσέρχονται με συμπτώματα καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη".
Η Ιατρική Σχολή UMDNJ-Robert Wood Johnson είναι μία από τις τρεις ιατρικές σχολές του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Οδοντιατρικής του New Jersey. Η UMDNJ περιλαμβάνει τις τρεις ιατρικές σχολές του New Jersey, την οδοντιατρική και τη νοσηλευτική σχολή, μια ανώτατη σχολή βιοϊατρικών επιστημών, μία σχολή για επαγγελματίες υγείας και μία σχολή δημόσιας υγείας που λειτουργούν στο Newark, στο Piscataway/New Brunswick, στο Camden, στο Stratford και στο Scotch Plains. Η UMDNJ επίσης λειτουργεί Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Newark, και Πρότυπη Πανεπιστημιακή Μονάδα Υγείας. Συνδέεται ως μέλος με περισσότερα από 200 ιδρύματα φροντίδας υγείας και εκπαίδευσης στις ΗΠΑ.

Οι θεραπείες της καλοήθους υπερπλασίας τους προστάτη μπορεί
να επιδράσουν αρνητικά ή θετικά στη σεξουαλική δραστηριότητα

Οι διάφορες αγωγές μπορούν να επιδράσουν διαφορετικά στην ποιότητα ζωής των ασθενών, συμπεριλαμβανόμενης της σεξουαλικής δραστηριότητας και της ικανοποίησης.
Οι ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στη σεξουαλική ζωή δε θεωρούνται σήμερα θέμα ιδιαίτερης βαρύτητας για τους ουρολόγους και τους παθολόγους.
Σε γενικές γραμμές, όταν ένας γιατρός επιλέγει την αγωγή εκτιμά την αποτελεσματικότητα, αλλά προσπερνά την επίδραση της φαρμακευτικής ή χειρουργικής θεραπείας στο σημαντικό αυτό τομέα της ποιότητας ζωής.
Ποικίλα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας και παλίνδρομης εκσπερμάτισης μετά από χειρουργική αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη αναφέρονται. Μικρότερα ποσοστά σεξουαλικής δυσλειτουργίας αναφέρονται με φαρμακευτική αντιμετώπιση. Η Finasteride οδηγεί σε σημαντικά υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ανικανότητας, μειωμένης libido και μη φυσιολογικής εκσπερμάτισης συγκρινόμενη με placebo[2-4]. Με εξαίρεση την ταμσουλοσίνη, οι αναστολείς των α{1} υποδοχέων συνδέονται με χαμηλά ποσοστά σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Η μη φυσιολογική εκσπερμάτιση φαίνεται να είναι σπάνιο φαινόμενο με την τεραζοσίνη (0.3-1.4%)[2-5] και την αλφουζοσίνη (0.0-0.6%)[6-8]. Αντίθετα, η μη φυσιολογική εκσπερμάτιση αναγνωρίζεται σαν ανεπιθύμητη ενέργεια της ταμσουλοσίνης[9]. Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, έως και το 10% των ασθενών που λαμβάνουν 0.4 mg ταμσουλοσίνης και το 26% των ασθενών που λαμβάνουν 0.8 mg της ουσίας αυτής (που αποτελεί και την υψηλότερη δοσολογία που κυκλοφορεί μόνο στις ΗΠΑ) εμφανίζουν μη φυσιολογική εκσπερμάτιση[10]. Πρόσφατη μακράς διάρκειας μελέτη σε ασθενείς που λάμβαναν δοσολογίες 0.4 mg ή 0.8 mg της ουσίας αυτής έδειξε εμφάνιση μη φυσιολογικής εκσπερμάτισης σε ποσοστό 30%, σε περίοδο αγωγής διάρκειας 16 μηνών[11].
Η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας είναι συγκρίσιμη όταν χορηγείται placebo και όταν χορηγούνται αναστολείς των α{1} υποδοχέων. Πρότερη έρευνα υποδηλώνει ακόμη και ευεργετική επίδραση της αλφουσοζίνης στη σεξουαλική λειτουργία. Μετά από αγωγή ενός έτους με χορήγηση αλφουσοζίνης οι ασθενείς, κυρίως στη νεότερη σε ηλικία ομάδα, διαπίστωσαν μία σημαντική βελτίωση της σεξουαλικής τους ζωής (με αξιολόγηση επικυρωμένου ερωτηματολογίου), ειδικότερα σε ασθενείς με μέτρια και σοβαρά συμπτώματα του ουροποιητικού[12].
Η επίδραση της φαρμακευτικής αγωγής της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη στη σεξουαλική λειτουργία συνήθως δεν αποτελεί θέμα συζήτησης μεταξύ των ασθενών και των ιατρών. Η αύξηση του αριθμού των ασθενών που αναζητούν θεραπεία για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη καθιστά πιο σημαντική την επιλογή αγωγής που δεν εμποδίζει τη σεξουαλική λειτουργία και την ποιότητα ζωής.

Βιβλιογραφία
1. Guess H. Epidemiol Rev 1992; 14:131-154.
2. Lepor H et al. New Engl J Med 1996; 335:553-559.
3. Marberger MJ. Urology 1998; 51:677-689.
4. McConnell JD et al. New Engl J Med 1998; 338:557-563.
5. Roehrborn CG et al. Urology 1996; 47:159-168.
6. Van Kerrebroeck. Eur Urol 2000; 37:306-313.
7. Roehrborn CG. Urology 2001; 58:953-959.
8. Van Kerrebroeck. Eur Urol 2002; 41 (in press).
9. Schulman CC et al. J Urol 2001; 166:1358-1363.
10. Lepor et al. Urology 1998; 51:892-900.
11. Narayan P, Lepor H. Urology 2001; 57:466-470.
12. O'Leary MP. Prostate cancer and prostatic diseases 2(suppl.4):16-20.

Παρουσιάσεις από το XVIII[th] EAU Congress


 

ΗΟΜΕPAGE