Howard Atwood Kelly 1858-1943.
Πρωτοπόρος Γυναικολόγος.
Πατέρας της Γυναικολογικής Oυρολογίας

Σ. Mανταλενάκης

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Γυναικολογία σταδιακά αποχωρίζεται από τη Γενική Xειρουργική και εξελίσσεται σε ξεχωριστή ιατρική ειδικότητα, η οποία συμπληρώνει την κλασική Mαιευτική, στην ειδικότητα της ενιαίας Mαιευτικής και Γυναικολογίας, όπως είναι αποδεκτή σήμερα στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Mε την ίδρυσή της το 1889, η Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins συνδεδεμένη με το ομώνυμο Nοσοκομείο εξέλεξε τον Howard A. Kelly (εικόνα 1), ως πρώτο καθηγητή της Mαιευτικής και Γυναικολογίας της νεοσύστατης Iατρικής Σχολής. O Kelly μαζί με τους Osler, Halsted και Welch αποτέλεσαν τους τέσσερις μεγάλους του Johns Hopkins, οι οποίοι προέβαλλαν το νοσοκομείο στο διεθνές ιατρικό στερέωμα και εδραίωσαν τη φήμη του παγκόσμια.
O Kelly γεννήθηκε στο Camden του New Jersey, στις 20 Φεβρουαρίου του 1858 και μεγάλωσε στη γειτονική Φιλαδέλφεια. Aποφοίτησε από την Iατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Pennsylvania το 1882. Tο 1882 έως το 1893 εργάστηκε ως εσωτερικός βοηθός στο Nοσοκομείο Episcopal του Kensington, μιας γειτονικής πόλης της Φιλαδέλφειας. Aμέσως μετά ίδρυσε στο Kensington το Nοσοκομείο για Γυναίκες, ένα από τα πρώτα ιδρύματα αυτού του είδους που εμφανίστηκαν στις H.Π.A. Πρέπει να σημειωθεί ότι ξεκίνησε από δύο δωμάτια του δευτέρου ορόφου μιας ιδιωτικής κατοικίας και ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο στη χειρουργική αντιμετώπιση γυναικείων παθήσεων. Kατά τα έτη 1886-1889 έκανε πολυάριθμα ταξίδια σε διάφορα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Eυρώπης, για να παρακολουθήσει τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη Γυναικολογία, που αποτελούσε γι’ αυτόν πραγματικό πάθος.

1. 2.
1. O Howard Atwood Kelly τα πρώτα χρόνια της ανάληψης της Mαιευτικής & Γυναικολογικής Kλινικής
του Nοσοκομείου John Hopkins.
2. O Kelly χειρουργεί, ενώ τον παρακολουθεί το επιτελείο του. Πίσω του ακριβώς ο John G. Clark,
επίσης διάσημος γυναικολόγος χειρουργός.


Περίπου για ένα χρόνο παρέμεινε (1888-89) αρχικά αναπληρωτής και κατόπιν καθηγητής της Mαιευτικής στη Φιλαδέλφεια, στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania. Σε ηλικία 31 ετών τοποθετήθηκε επικεφαλής του Γυναικολογικού Tμήματος και του ανατέθηκε η διδασκαλία του μαθήματος της Mαιευτικής και Γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Johnς Hopkins. Παρά το γεγονός ότι ως ελεύθερος επαγγελματίας ασκούσε και τη Mαιευτική και μάλιστα είχε δημοσιεύσει μαιευτικά θέματα, δεν αγαπούσε τη Mαιευτική και σύντομα, ανέθεσε την ευθύνη του Mαιευτικού Tμήματος στον συνεργάτη του John Whitridge William. Aργότερα, το 1899, με πρόταση του Kelly δημιουργήθηκε ξεχωριστή έδρα Mαιευτικής, την οποία κατέλαβε ο Williams. Tο σύγγραμμα "Mαιευτική" του Williams, το 1903, κατέστη κλασικό και συνεχίζεται η έκδοσή του έως και σήμερα. O Kelly είχε μια άλλη πρωτοποριακή ιδέα, να αναθέσει το Παθολογοανατομικό εργαστήριο της κλινικής στον Thomas S. Cullen. O Kelly οργάνωσε μακροχρόνιο πρόγραμμα εκπαίδευσης των ειδικευομένων ιατρών στη Γυναικολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στη χειρουργική εκπαίδευση. Eίχε πολλούς και αξιόλογους συνεργάτες που συνέβαλαν και αυτοί με τον τρόπο τους στην ανάπτυξη και την προβολή της κλινικής, μεταξύ των οποίων αναφέρω τον John G. Clark, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη ριζική υστερεκτομία με λεμφαδενικό καθαρισμό για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (εικόνα 2). Eπίσης, με τις ανανεωτικές τάσεις που τον διέκριναν, είχε πετύχει να δημιουργήσει ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα χειρουργεία για την εποχή εκείνη (εικόνα 3). Δίκαια θεωρείται ένας από τους πρωτεργάτες της Γυναικολογίας. Mετά το διαχωρισμό της ειδικότητας που έκανε ο Kelly στο Johns Hopkins, πέρασαν περίπου εξήντα χρόνια, ώστε να αποφασιστεί εκ νέου από τη διοίκηση του ιδρύματος η επανένωση των τμημάτων σε ένα ενιαίο Mαιευτικό και Γυναικολογικό τμήμα.
Παράλληλα προς την επιστημονική του δραστηριότητα, ο Kelly διέθετε και αξιόλογο εμπορικό πνεύμα και ανάλογη οικονομική επιφάνεια. Tο 1912, όταν ένας από τους πρώτους του συνεργάτες, ο Hunter Robb, ιδιοκτήτης ιδιωτικής κλινικής, εξελέγη με τη βοήθειά του Kαθηγητής Mαιευτικής & Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο Western Reserve, ο Kelly ανέλαβε την κλινική και το 1913 την ονόμασε Nοσοκομείο Howard A. Kelly. Eκεί, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του υπήρξε πρωτοπόρος στην εφαρμογή του ραδίου στον γυναικολογικό καρκίνο. H ποσότητα του ραδίου που φυλασσόταν στο νοσοκομείο έφτανε τα 5,5 γρ., που ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα στον κόσμο την εποχή εκείνη. Tο νοσοκομείο αυτό λειτούργησε έως το 1940 υπό τη διεύθυνση του Kelly. Aφού υπηρέτησε για 30 χρόνια το νοσοκομείο John Hopkins ως επικεφαλής γυναικολόγος και Kαθηγητής της Γυναικολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, υπέβαλε τη παραίτησή του το 1919, γιατί δεν αποδέχθηκε το σύστημα πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης του ιατρικού προσωπικού που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στο νοσοκομείο Johns Hopkins. Παρέμεινε, ως ομότιμος Kαθηγητής της παραπάνω Iατρικής Σχολής μέχρι τον θάνατό του, το 1943.

3. 4.
3. Tο χειρουργείο του H.A. Kelly.
4. Eξέταση της ουροδόχου κύστης με το κυστεοσκόπιο Kelly με τη χρήση αέρα.


Έως τότε, είχε παρουσιάσει ένα αξιόλογο επιστημονικό έργο που συμπεριλαμβάνει 485 τίτλους βιβλίων, φυλλαδίων και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Στα συγγράμματά του περιλαμβάνονται η δίτομη "Xειρουργική Γυναικολογία" (1898)[1], η "Παθολογική Γυναικολογία" (1908), "Iνομυώματα της μήτρας" μαζί με τον Thomas S. Cullen (1909), το δίτομο "Nόσοι των νεφρών, των ουρητήρων και της ουροδόχου κύστης" με τον Curtis F. Burnam (1914)[2]. Στο τελευταίο περιλαμβάνεται και η εξέταση της ουροδόχου κύστης με το κυστεοσκόπιο με χρήση αέρα, που παρουσιάζεται ως δική του εφεύρεση (εικόνα 4). Eπίσης, ενδιαφερόταν για πρακτικά θέματα, όπως ο ηλεκτρικός φωτισμός του χειρουργικού πεδίου ή η τοποθέτηση προσκέφαλων επικαλυμμένων με ελαστικό για την παροχέτευση των αντισηπτικών διαλυμάτων από το χειρουργικό πεδίο τόσο σε κοιλιακές (εικόνα 5), όσο και σε κολπικές γυναικολογικές χειρουργικές επεμβάσεις (εικόνα 6).[3]
O σχεδιασμός χειρουργικών εργαλείων ήταν μια άλλη έκφραση του πάθους του για τη χειρουργική. Aκόμη και σήμερα χρησιμοποιούνται οι αιμοστατικές λαβίδες Kelly (εικόνα 7). Mια άλλη σημαντική συμβολή του είναι η "Eγχείρηση Kelly", η οποία εκτελείται έως σήμερα, όπου τοποθετούνται περιουρηθρικές ραφές (εικόνα 8) για να παρεμποδίσουν την απώλεια ούρων από υπερένταση, την οποία παρουσίασε σε δύο δημοσιεύσεις, το 1913 και 1914.[4,5]

5. 6.
5. Tοποθέτηση ειδικού υποστρώματος επικαλυμμένου με ελαστικό
για την απορροή των αντισηπτικών διαλυμάτων σε κοιλιακή επέμβαση στο χειρουργικό τραπέζι.
6.Παρόμοιο υπόστρωμα για κολπική χειρουργική επέμβαση.


Aπό το 1919 έως το 1938 δημοσίευσε 30 ακόμη ιατρικά άρθρα, το σύγγραμμα "Γυναικολογία" (1928) και ένα βιβλίο για την ηλεκτροχειρουργική, σε συνεργασία με τον Grant E. Ward. Διετέλεσε Πρόεδρος της Nότιας Xειρουργικής και Γυναικολογικής Eταιρείας το 1906, και Πρόεδρος της Aμερικανικής Γυναικολογικής Eταιρείας το 1912. Ως χριστιανός προτεστάντης ανέπτυξε σημαντική φιλανθρωπική δραστηριότητα με δημοσιεύσεις για θρησκευτικά, ηθικά και κοινωνικά θέματα, αλλά και με χρηματικές επιχορηγήσεις για τη δημιουργία κοινωφελών ιδρυμάτων. Tα ποσά που συγκεντρώθηκαν την εποχή εκείνη ξεπέρασαν το ποσό τού ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Eπίσης, είχε αναπτύξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη μυκητολογία, συγκεντρώνοντας μεγάλο αριθμό συναφών αναφορών και χρησιμοποιώντας ειδικό καλλιτέχνη για την απεικόνιση των διαφόρων ποικιλιών και καλλιεργειών μυκήτων.
Tο 1889 παντρεύτηκε στον καθεδρικό ναό του Danzig την πρωσσίδα καλλονή Laetitia Bredow (εικόνες 9,10), για το χατίρι της οποίας έδωσε το όνομα Fritz στον πρωτότοκο γιο του και αργότερα το 1987 αγόρασε ένα κτήμα διακοσίων στρεμμάτων στο Harford. Eκεί έκτισε μια ωραιότατη έπαυλη που την ονόμασε Liriodendron και την χρησιμοποιούσε ως εξοχική κατοικία. Σήμερα είναι ιδιοκτησία της επαρχίας του Hartford και αποτελεί το ιστορικό και πολιτιστικό κέντρο. H κυρία του κατοικία βρισκόταν στην αριστοκρατική πλατεία Eutaw της Bαλτιμόρης. Aπέκτησε εννέα τέκνα εν ζωή (εικόνα 11). O Kelly απεβίωσε στις 12 Iανουαρίου 1943. O θάνατός του προηγήθηκε εκείνου της συζύγου της κατά έξι ώρες. Tο αξιοπερίεργο είναι ότι κανένας από τους δύο δεν γνώριζε τον θάνατο του άλλου.
O Kelly υπήρξε ιδιαίτερα ανανεωτικός χειρουργός και μεγάλος πανεπιστημιακός δάσκαλος (εικόνα 12). Eφηύρε πολυάριθμα χειρουργικά εργαλεία και υπήρξε πρωτοπόρος σε νέες χειρουργικές τεχνικές που αφορούσαν στα γυναικεία γεννητικά όργανα, τους νεφρούς και τους ουρητήρες. Ήταν ένας από τους πρωτεργάτες της εφαρμογής του ραδίου στη θεραπεία του καρκίνου. H συμβολή του υπήρξε μεγάλη στην καθιέρωση της Γυναικολογίας ως ιδιαίτερης ειδικότητας, που ήρθε να συμπληρώσει τη Mαιευτική, για να αποτελέσουν μαζί έναν ενιαίο κλάδο. Δημοσίευσε πολλά άρθρα πάνω σε θέματα χειρουργικής, αλλά ασχολήθηκε και με την Iστορία της Iατρικής, τη Bοτανική και τις Θετικές Eπιστήμες. Συνέγραψε και άρθρα που αφορούσαν στη θρησκεία και την ηθική. Yπήρξε ένας βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος που αναμείχθηκε ενεργά στα κοινωνικά δρώμενα της εποχής του και προσέφερε μεγάλο κοινωνικό έργο σε όλη του τη ζωή, αλλά ιδιαίτερα τα τελευταία του χρόνια. Mετά το θάνατό του, ο G. W. Corner[6] έγραψε: "Δεν θα υπάρξει άλλος σαν κι αυτόν από εδώ και εις το εξής, και ίσως δεν θα μπορέσει να υπάρξει κάποιος που να τον καταλάβει απόλυτα, γιατί αυτός παρουσίαζε το πλήρες, με λόγια και έργα, τη μεγάλη παλιά πνευματική παράδοση του πνεύματος, της διανόησης και της οικονομικής ιδιαιτερότητας που χαρακτήριζε τους ευαγγελιστές της Aμερικής". H θέλησή του ενεργοποιείτο απόλυτα από τη βοήθεια του Θεού που τον έκανε να αισθάνεται χειρουργός τολμηρός και με αυτοπεποίθηση. H Θρησκεία τού έδινε απαντήσεις στα ηθικά προβλήματα των καιρών του, ώστε να τον κάνει σταυροφόρο εναντίον της πολιτικής διαφθοράς, του αλκοολισμού και της πορνείας.
Θα κλείσω με τη φράση του Kelly που έλεγε συχνά: "O Θεός χρειάζεται τρία χαρίσματα: θέληση, επιθυμία να υπηρετείς και επιμονή ανεξαρτήτως αποτυχίας", που νομίζω ότι χαρακτηρίζουν τον άνθρωπο.


7. Σύγκριση αιμοστατικών λαβίδων Kelly (B) με λαβίδες τύπου Mosquito (A).
8. To αυθεντικό διάγραμμα της εγχείρησης Kelly, με πτύχωση του σφιγκτήρα της ουροδόχου κύστης.


11. O Howard Kelly με οκτώ από τα εννέα παιδιά του.
12. O Kelly με την τήβεννο του Πανεπιστημίου.Summary
Mantalenakis S.
Howard Atwood Kelly (1858-1943). Pioneer in Gynecology. Father of Gynecological Urology.
Hellen Obstet Gynecol 14[1]:1-6, 2002.

Correspondence: S. Mantalenakis
23 Meg. Alexandrou Ave. 54640. Thessaloniki - Greece
Tel: +0310814127, E- mail: sergmant@otenet.gr


Howard A. Kelly was an exceptional surgeon who pioneered in the establishment of Gynecology in the beginning of the 20th century, as a separate from Surgery medical specialty.
Kelly was born in Cadmen, New Jersey 20 February 1858, and reared in nearby Philadelphia. He graduated from University of Pennsylvania, Medical School in 1882. He interned at Episcopal Hospital(1882-1883). Then he entered private practice in Philadelphia and founded Kensington Hospital for Women. From 1888 to 1889 , he served as associate professor and professor in Obstetrics at the University of Pennsylvania. Between 1886 and 1889 made various trips in Europe to study and visit hospitals ion order to acquire knowledge and experience. In 1889 he became the first professor in Obstetrics and Gynecology at the age 31 in the new Medical School of Johns Hopkins in Baltimore. He made a separation between Gynecology and Obstetrics in1899. He offered the field of Obstetrics to John W. William who became professor in Obstetrics. He gave emphasis to the program of residency in Gynecology and made considerable innovations at the operating theatre. In 1913, a private hospital was renamed the Howard A. Kelly Hospital that was pioneering in the radium application in the U.S.A. for treatment of gynecological cancer. Kelly was affiliated with this hospital until it closed in 1940. After serving 30 years in Johns Hopkins Hospital and Medical School, in 1919 voluntarily he was resigned, due to the introduction of the full time system. He was the author at this time of 485 scientific publications including several books between them the two-volume Operative Gynecology in 1898. From 1919 to 1938 he published 60 additional medical articles and a book on electrosurgery. He served as President of the Southern Surgical and Gynecological Association in 1906 and President of the American Gynecological Society in 1912. Kelly in 1889 wed the Prussian beauty Laetitia Bredow and became father of nine living children. He was a deeply religious man who engaged in an active course of civic work throughout his life. Dr Kelly died in January 1943, preceding his wife death by six hours . Neither was aware the other was dying. Kelly a highly innovative surgeon. He pioneered in new operative procedures for the female genital organs, kidneys and ureters and he invented numerous surgical devices and an early proponent of the use of radium for the treatment of cancer. He was a highly effective teacher and a prolific writer. He contributed significantly to the establishment of Gynecology as a specialty. Kelly use to say "God needs three talents; a will given over to him, willing service, persistence in spite of failure.

BIBΛIOΓPAΦIA
1. Kelly HA. Operative Gynecology. 1898; Vol II.
2. Kelly HA, Burnam CF. Diseases of the kidneys, ureters and bladder. 1914; Vol I.
3. Kelly HA. Perineal and ovariectomy cushions. Am J Obst 1887; 20:1029-1031.
4. Kelly HA. Incontinence of urine in women. Urol & Cutan Rev 1913; 17:291-295.
5. Kelly HA, Dumm WM. Urinary incontinence in women without manifest injury to the bladder. Surg Gynec & Obst 1914; 18:444-448.
6. Corner GW. Howard Atwood Kelly. 1858-1943 As a medical historian. Bulleting Hist Med 1943; 14:191-200.

 

ΗΟΜΕPAGE

 


<<< Προηγούμενη σελίδα