<<< Προηγούμενη σελίδα

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«ΝΕΑ EΝΩΣΗ ΙΑΤΡΩΝ»




Πλατεία Συντριβανίου 4, 1ος Όροφος Διαμ. 11 .
Τηλ.:2310 227967, fαχ: 2310 227967, κιν.: 6977002010.
Υπεύθυνος ιατρός: Νίκος Ιωσηφίδης (Μαιευτήρας Γυναικολόγος),
E mail: Gynekol@yahoo.com.
Υπόμνημα Σωματείου
Προς τον πρόεδρο Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αθηνών Κο Πατούλη Γεώργιο
Κοινοποιείται στον ΙΣΘ και τον ΠΙΣ



Αξιότιμε Κύριε,
«Ο ιατρικός συνδικαλισμός στη χώρα μας πάσχει».
Τα προβλήματα των ιατρών που ασκούν το επάγγελμά τους από τα προσωπικά ιατρεία και τις κλινικές, συνεχώς διογκώνονται και κανένα δεν βρίσκει λύση για χρόνια τώρα.
Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο το οποίο διέπει τη λειτουργία και προσδιορίζει τις αρμοδιότητες των επιστημονικών συνδικαλιστικών συλλόγων στη χώρα μας, πρέπει να αλλάξει, γιατί είναι σε αντίθεση με το ισχύον στις υπόλοιπες χώρες της ΕΟΚ, αλλά και διεθνώς, όπου οι αντίστοιχοι σύλλογοι είναι πανίσχυροι, επειδή ακριβώς αυτοί διαθέτουν σημαντικότερες αρμοδιότητες και δυνατότητες.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη δυνατότητα τόσο του πανελλήνιου όσο και των τοπικών ιατρικών συλλογών και δη του ΙΣΘ να ελέγχουν, π.χ., το ρυθμό παραγωγής του ιατρικού δυναμικού και την ισόρροπη κατανομή των ειδικευμένων ιατρών κατά περιφέρεια, να έχουν θεσμοθετημένα κυρίαρχο ρόλο σε θέματα υγειονομικής πολιτικής και να διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο σε θέματα μετεκπαίδευσης και συνεχιζόμενης εκπαίδευσης των ιατρών και σωρεία άλλων θεμάτων που αφορούν την υγεία του πολίτη (π.χ. όπως αυτό της στατιστικής μελέτης που είναι ανύπαρκτη στην πόλη μας και είναι έτσι αδύνατο να ενημερωθεί κανείς για τη νοσηρότητα και θνησιμότητα του πληθυσμού σε όλη γενικά τη χώρα, αφού γνωρίζουμε ότι η κατάρτιση υγειονομικού χάρτη δεν έχει γίνει).
Στη χώρα μας, οι σημαντικότερες αρμοδιότητες των ιατρικών συλλογών είναι η χορήγηση πιστοποιητικών και η βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής των μελών.
Οι σύλλογοι αυτοί αποτελούν, σύμφωνα με το νόμο, συμβούλους της πολιτείας και αυτό ακριβώς ζητούμε να γίνουν τώρα.
Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί. Είναι πλέον ανάγκη, το ιατρικό συνδικαλιστικό κίνημα μέσα στον 21ο αιώνα και μέσα στην ΕΟΚ τώρα, να βγει από το τέλμα στο οποίο περιήλθε, να ανασυνταχθεί, να εκσυγχρονιστεί και να επιδιώξει αλλαγή του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου που διέπει την λειτουργία του, έτσι ώστε νΥ αναλάβει αποτελεσματικά τις ευθύνες του απέναντι όχι μόνο εκείνων που εκπροσωπεί, αλλά και σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Είναι αδύνατο να επιδιωχθεί η αναβάθμιση αυτή, αν δεν διευρυνθούν οι αρμοδιότητες των επιστημονικών συλλόγων έτσι ώστε η συμμετοχή τους να μην περιορίζεται στην έκφραση απόψεων προς την πολιτεία, αλλά να αφορά και στην λήψη αποφάσεων σε σημαντικότατα θέματα, όπως:
-ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ & ΤΕΙ σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας.
-η έκδοση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος σε νέους ιατρούς ή άλλους που επιθυμούν να εγκατασταθούν σ Ταυτή.
-η ισοκατανομή του επιστημονικού δυναμικού κατά περιφέρεια.
-η επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ιατρικού δυναμικού.
-η ουσιαστική συμμετοχή των ιατρικών συλλογών στην διαδικασία αξιολόγησης και επιλογής μελών των ΝΠΔΔ & ΝΠΙΔ που διεκδικούν κατάληψη θέσης ή εξέλιξης στον κλάδο και συμμετοχή στην αξιολόγηση γενικά όλων των ιατρών.
Αυτή ακριβώς η ανάγκη της θεσμοθετημένης και ουσιαστικής παρέμβασης γίνεται επιτακτικότερη στον χώρο της ιατρικής, τώρα που η Ελλάδα προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δικές μας παρεμβάσεις έχουν ίσως πιο μεγάλη αποτελεσματικότητα. Εκθέτοντας τα προβλήματά μας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και ενημερώνοντας την κυβέρνηση ότι το συνδικαλιστικό κίνημα των ιατρών θα αναλάβει δραστικότερες και συνεχιζόμενες διεκδικήσεις που, ίσως εάν δεν ληφθούν υπόψη, θα κλιμακωθούν και μέχρι το 2004 θα είναι εντονότερες.
Άλλωστε δεν διεκδικούμε τίποτα περισσότερο από ό,τι ήδη υπάρχει στις άλλες χώρες της ΕΟΚ. Η λήψη αποφάσεων από τα υπουργεία Παιδείας (όσον αφορά το πανεπιστήμιο) και Υγείας ερήμην των εκπροσώπων των λειτουργών της υγείας, δημιούργησε τεράστια και αξεπέραστα προβλήματα και οδήγησε σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας.
-η μη συμμετοχή εκπροσώπων των ιατρών στα διάφορα όργανα και στις επιτροπές της κεντρικής διοίκησης του υπουργείου Υγείας αλλά και της περιφέρειας.
-η μη συμμετοχή στα συμβούλια κρίσης των ιατρών (τα περισσότερα μέλη αυτών διορίζονται από το υπουργείο Υγείας).
-οι ανύπαρκτες πειθαρχικές δικαιοδοσίες των ιατρικών συλλογών, που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία επιβολής κυρώσεων ακόμη και για κραυγαλέες περιπτώσεις εκτροπής των μελών τους, δυσχεραίνει την όλη λειτουργία των συλλόγων, αδυνατίζοντας τους έτσι, ώστε ούτε την απλή συλλογή των συνδρομών δεν μπορούν να εισπράξουν έγκαιρα. (Ο ΠΙΣ βέβαια, διεκδικεί τα οφειλόμενα έγκαιρα, το περιοδικό του ΠΙΣ παρεμπιπτόντως αναφέρουμε ότι δεν φθάνει ούτε στους μισούς ιατρούς της πόλης μας).
Η ανεξέλεγκτη χορήγηση αδειών λειτουργίας διαφόρων εργαστηρίων και η άδεια λειτουργίας εταιρειών παροχής ιατρικών υπηρεσιών ερήμην των ιατρικών συλλογών.
Η ουσιαστική αγνόησή τους στο θέμα της ορθολογιστικής κοστολόγησης και της ανά διαστήματα αναπροσαρμογής των ιατρικών αμοιβών και πράξεων.
Η παραμονή του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας και νομολογίας σε νομοθετήματα και διατάξεις που ισχύουν από το 1955 ή μη έκδοσης νεότερου και εκσυγχρονισμένου κώδικα.
Η αγνόηση των ιατρικών συλλόγων στο θέμα της αναζήτησης και καθιέρωσης ενός δίκαιου συστήματος φορολόγησης όλων των ιατρών, με την έκδοση εθνικού τιμολογίου για όλες τις πράξεις και αμοιβές ιατρών στα ιατρεία. Κάτι που θα βοηθούσε στο να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, αλλά και η αξιοπρέπεια των ιατρών να διαφυλαχθεί.
Όμως, πέρα από την αλλαγή του νομικού πλαισίου είναι ανάγκη και το ίδιο το συνδικαλιστικό μας κίνημα να αναλάβει τις ευθύνες του. Να απεξαρτηθεί από τα πολιτικά κόμματα. Να ασχοληθεί με γενικότερου ενδιαφέροντος κοινωνικά προβλήματα, ώστε να επανακτήσει την χαμένη αξιοπιστία και σεβασμό από την κοινωνία μας.
Πρέπει τώρα να επιδιώξει να συνεργασθεί με αντίστοιχες οργανώσεις των ευρωπαϊκών χωρών και να αυξομειωθεί με αυτές.
Συμπερασματικά, ζητούμε από τον σύλλογό μας, τόσο τον τοπικό όσο και τον πανελλήνιο, να κινηθεί άμεσα, συντεταγμένα και διεκδικητικά προς τις κατευθύνσεις αυτές, αλλιώς νομοτελειακά πια, θα παραμείνει στο περιθώριο όπου τώρα καθηλώθηκε.
Αυτά που αναφέρουμε στο υπόμνημα αυτό, έχουν ειπωθεί και έχουν επισημανθεί από δεκάδες συναδέλφους, συνδικαλιστές και μη, στο παρελθόν, αλλά τίποτα δεν άλλαξε για δέκα και πλέον χρόνια στη χώρα μας .Μόνο που αυτή τη φορά δεν πρέπει να αφήσουμε άλλο αδικοχαμένο χρόνο να περάσει.
Ας μην αφήσουμε τα τεκταινόμενα στην χώρα ανεκμετάλλευτα.
Εξήντα χιλιάδες ιατροί στην χώρα είναι απειλητικά μεγάλος αριθμός για την σωστή λειτουργία του Συστήματος Υγείας, είναι όμως και μια πολύ μεγάλη πολιτική δύναμη, που απλώς χρειάζεται την κατάλληλη χειραφέτηση για να λειτουργήσει υπέρ των ιατρών και της κοινωνίας.
Ήρθε η ώρα να δούμε πράξεις και αποτελέσματα. Ζητούμε λοιπόν από τον Πρόεδρο και το ΔΣ των συλλόγων μας να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Με εκτίμηση και τιμή στους συλλόγους μας.
Υπογράφουν μέλη της Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών Ιατρών Θεσσαλονίκης.
Σημείωμα: Λόγω του ότι και σε αυτό το υπόμνημα, όπως και σε αλλά, δεν
πήραμε καμία απάντηση, ζητούμε από τον συνάδελφο, συνδικαλιστή και πρόεδρο του ομοίου συλλόγου στην Αθηνά, συνάδελφο Πατούλη Γεώργιο, να μας βοηθήσει στο να αφυπνίσουμε τους συνάδελφους που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα, έτσι ώστε όλοι μαζί να δράσουμε ενωμένοι για καλύτερα αποτελέσματα.
Η πολιτεία αλλά και οι σύλλογοί μας να λάβουν υπόψη ότι χιλιάδες ιατροί που στηρίζουν την αΥβάθμια ιατρική περίθαλψη, αλλά και μεγάλο μέρος τις φροντίδας του κοινού σε όλα τα επίπεδα, έχουν σοβαρά προβλήματα, τα οποία εάν δεν αντιμετωπισθούν σωστά, στο τέλος μόνο ο άμοιρος και σε μεγάλο βαθμό αμέτοχος πολίτης θα υποφέρει ακόμα πιο πολύ.

Περιμένουμε τις εισηγήσεις σας για ενωμένη συνδικαλιστική δράση.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Δρ. Νίκος Ιωσηφίδης
Πρόεδρος της Ένωσης Ελεύθερων Επαγγελματιών ιατρών Θεσσαλονίκης
Μέλος του ΔΣ του ΙΣΘ
1-12-03

 

HOMEPAGE